Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny kritik mot Magdalenagårdens äldreboende på Södermalm

Publicerat torsdag 28 oktober 2004 kl 15.54

Trots att länsstyrelsen redan i december 2003 riktade kritik mot Magdalenagårdens äldreboende på Södermalm i Stockholm har problemen inte åtgärdats. Nu skärper länsstyrelsen tonen.

- De äldre som bor på Magdalenagården har inte en säker och trygg omsorg, säger Lotta Liwergren, äldreskyddsombud på länsstyrelsen till Radio Stockholm.

Den 10 december 2003 inspekterade länsstyrelsen Magdalenagården och påtalade en rad brister. I mars i år, beslutade stadsdelsnämnden att åtgärder skulle sättas in men när länsstyrelsens personal kom på ett nytt besök i september fanns bristerna fortfarande kvar.

Lotta Liwergren berättar om äldre som inte fått duscha och som inte fått hjälp att komma till toaletten. Hon berättar om boende som tas upp ur sina sängar först vid lunch. Dessutom har det varit en stor omsättnig på både personal och chefer och bemanningen har varit låg.

Enligt Lotta Liwergren är det mycket ovanligt att ett äldreboende inte åtgärdar de problem som påtalas vid länsstyrelsens inspektioner. Eftersom problemen fortfarande finns kvar vid Magdalenagården så skärper länsstyrelsen nu tonen och riktar allvarlig kritik mot äldreboendet. Formellt sett har länsstyrelsen möjlighet att stänga ett kommunalt äldreboende men när det gäller Magdalenagården är det inte aktuellt i dagsläget.

Gunilla Robertsson som är avdelningschef på Maria- Gamla stans stadsdelsförvaltning säger till Radio Stockholm att åtgärder har satts in för att förbättra förhållandena. Ett av problemen har varit chefsfrågan och i juni tillsattes en ny chef för Magdalenagården. Gunilla Robertsson hoppas att det ska lösa en del av problemen.  

- Varför har det tagit så lång tid att rätta till problemen?        

- Jag tror att det har att göra med ledningsfrågan, innan man får det att sätta sig.                                                            

- Varför löstes inte ledningsfrågan tidigare då?                       

- Det har varit praktiska problem runt det och det kan jag inte gå in på just nu.                                                                 

- När kommer det att vara ordning på Magdalenagården?      

- Det är väldigt svårt att säga exakt när. Men allting är påbörjat och det är det viktiga, säger Gunilla Robertsson.

Länsstyrelsen kräver nu att stadsdelsnämnden kommer in med ett yttrande över hur vården och omsorgen ska bli säker och trygg. Stadsdelsnämndens svar ska vara hos länsstyrelsen den 15 december, lite drygt ett år efter det att länstysrelsen för första gången besökte de äldre på Magdalenagården. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".