Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stram landstingsbudget presenterad

Publicerat måndag 1 november 2004 kl 15.41

Landstingets tre styrande partier, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet  presenterade idag sin budget för 2005 - och det är en budget med ett litet överskott.

Men det är även en budget som innebär att landstingets kostnader inte får öka med mer än lite drygt två procent.

-Jag skulle vilja påstå att 2005 - om nu konjunkturen visar sig vara på uppgågående går uppåt som alla går och vänta på - kommer att bli ett test på om lasnteingets verksamhter förstått vikten av den kulturella förändring vi har gått igenom nu. Det säger det socialdemokratiska finanslandstingsrådet Ingela Nylund Watz.

Någon större expansion om konjunkturen går  uppåt och intäkterna ökar, det har landstinget enligt Nylund Watz inte råd med.

Efter de senaste årens skatte- och avgiftshöjningar är 2005 års budget ett dokument utan den typen av dramatik.

Osäkerhet runt hur mycket skattepengar som kommer in innebär även att majoriteten poängterade vikten av att hålla kostnaderna nere.

Men budgeten innebär även en utbyggnad av ett 10-tal nya närsjukvårdscentra i länet, där det förutom vård och rehablitering ska erbjudas förebyggande och hälsofrämjande insatser.

För att minska kostnaderna och sänka trycket på sjukhusen akutmottagningar ska det också bli enklare att nå vården och fler vårdcentraler ska ha kvälls- och helgöppet.

Och nästa år ska även större delen av besparingarna efter sammanslagningen av Huddinge och Karolinska sjukhusen hämtas hem. 

-2005 ska vi minska kostnaderna för Karolinska universitetssjukhuset med 400 miljoner kronor. Det är den stora strukturella förändringen som då genomförs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".