Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Södertälje

Falsk mat på Södertäljes restauranger

Publicerat torsdag 12 april 2012 kl 05.22
"Det är verkligen att vilseleda någon"
(1:47 min)
Maten på tallriken är inte alltid samma som på menyn. Här biff med fänkål. Foto: Anders Wiklund /Scanpix.

Två tredjedelar, eller 67 procent, av restaurangerna och caféerna i Södertälje serverar inte den mat som står i menyn. Rödspättan var inte rödspätta och på en restaurang var biffen i själva verket hästkött.

– På ett ställe hade de skrivit biff på menyn. I själva verket var det hästkött, hästentrecote och det är verkligen att vilseleda någon, säger Mattias Blomqvist, miljöinspektör i Södertälje.

Miljökontoret i Södertälje undersökte 89 restauranger och caféer i Södertälje. I 67 procent av fallen stämde inte en eller flera produkter med det som stod på menyn.

Rödspättan var på sex ställen, av 25 kontrollerade, stillahavsskädda. Fetaosten var i de flesta restauranger en billigare sort från Tyskland eller Polen och gjord på komjölk istället för fårmjölk. Värst var det med parmaskinkan.

– Ingen restaurang som hade parmaskinka och det är väldigt anmärkningsvärt. De hade köpt billigare produkter, säger Mattias Blomqvist.

Mattias Blomqvist på miljökontoret säger att restaurangerna i Södertälje inte alltid har koll på vilka produkter de köper in, men i många fall handlar det också om rent fusk.

– Det kan vara okunskap och det kan vara att man vill tjäna några extra kronor, säger han.  

Liknande kontroller har genomförts i till exempel Luleå kommun och Falkenbergs kommun och resultatet är ungefär detsamma.  Bland Södertäljeborna är det få som är förvånade över fusket med maten. 

– Det har vi förstått för längesedan. Lax ser man vad det är men vissa fiskar, sjötunga till exempel, det förstår man på priset att det inte är sjötunga. Det vore ärligare om de skrev ut vad det var istället, man skulle gått dit och ätit i alla fall, tycker jag. Varför kan de inte skriva att det är hokifilé istället för torsk eller vad de nu hittat på. Det skulle vara schysstare tycker jag, säger Södertäljebon Irene Håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".