Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Polisen blir snabbare på ungdomsbrott

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 15.04
"Blivit mycket, mycket bättre"
(1:46 min)
Polisen blir snabbare på att utreda brott med unga misstänkta. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Som Radio Stockholm berättat har utredningar med unga misstänkta tagit nästan dubbelt så lång tid som de ska. Men polisen i Stockholms län har blivit snabbare på att utreda ungdomsbrott. 

Det säger Lars Markus som jobbar under länspolismästaren.
– Jag vill påstå att det har blivit mycket mycket bättre och det är stort fokus på de här frågorna i dag, säger Lars Markus.

Brå:s rapport visar att utredningar av ungdomsbrott - som enligt lagen ska gå extra fort - i många fall tar längre tid än brott där vuxna är inblandade.

Enligt lagen ska det inte ta mer än sex veckor från det att den unge misstänkte underrättas om misstanken fram till beslut i åtalsfrågan. Det handlar mycket om att kopplingen mellan brottet och straffet ska bli tydlig för ungdomen. Men i Stockholm län tar utredningarna nästan dubbelt så lång tid visar rapporten.

Men siffrorna som analyserats är från 2010, och sedan dess måste varje polisdistrikt i länet rapportera in till myndighetsledningen säger Lars Markus.

– Man får också motivera varför har tidsfristen överskridits, säger Lars Markus.

För två år sedan var det 500 ärenden som överskridit tiden, nu - två år senare - är de nere i drygt 300 berättar han.

Förutom nogrannare kontoll så utbildas också fler i lagen om unga lagöverträdare säger Lars Markus.

– Vi har en ungdomsutredarutbildning på två veckor och där har vi också bjudit in företrädare för Socialtjänsten och även åklagare. Och jag vill påstå att de här utbildningarna har fungerat väldigt bra.

Men hur ser du på att ni fortfarande har ganska många ärenden där ni inte lyckas?

– Nu är det ju så här också att tidsfristen får ju överskridas, lagstiftningen säger ju att det finns ibland - väntar man på personutredning så får tidsfristen överskridas, väntar man på resultaten från teknisk undersökning får tidsfristen överskridas. Är det omfattande ligabrottslighet så får tidsfristen överskridas. Men visst är det viktigt att vi följer detta och det gör vi. Och jag vill påstå med den kontrollen vi har i dag så blir det mycket mycket bättre, säger Lars Markus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".