Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Skolflytt till motorled upprör

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 16.18
"En helt otänkbar miljö"
(1:57 min)
Sanna Martin och Jonas Nordin funderar på att byta skola åt barnen. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio.

Flera föräldrar med barn i Karlbergsskolan är upprörda och protesterar mot att kommunen tänker flytta skolan till ett bullrigt område i Tomteboda, som ligger nära både Essingeleden och tågspår.

– Jag tror att alla som bara går dit förstår precis vad vi ser för problem för det är en helt otänkbar och overklig miljö för en grundskoleelev, säger Sanna Martin, en av föräldrarna.

Det tänkta huset på Tomtebodavägen har använts av SJ och är granne med både tågspår och Essingeleden. Tidigare har brister i miljön påtalats om fastigheten ska användas som skola för små barn.

– Många av de här grejerna som vi har fått fram vet inte politikerna om, de har inte tittat på det här, säger Sanna Martin.

Hur kan det ha blivit så tror du?

– För att det var en sådan häftig och billig lösning. Jippie, titta vad vi har hittat. Och så hittade man det här fina k-märkta huset och som inte ligger så långt ifrån den nuvarande Karlbergsskolan. Och då tar mana bara det. Pang, boom så har man löst det. Quick fix, säger hon.

Hittills har Karlbergsskolan varit utspridd och flytten sker för att staden vill samla skolans verksamheter i en större lokal. Flera föräldrar tycker att det här är en illa vald plats eftersom det är bullrigt och dålig luft.

Håkan Edman är grundskoledirektör i Stockholms stad och han säger att man nu ska titta vidare på det här.

– Är de så att de värdena är felaktiga eller överstiger som det inte ska, så kommer vi i första hand titta opå om vi kan åtgärda det. Är det däremot så att värdena inte är tillräckligt bra och vi inte kan åtgärda det så kommer vi inte att flytta verksamheten dit, säger han.

Ni väljer att titta på det här först nu. Borde ni inte ha tänkt på det lite tidigare?

– Vi har ju tidigare gjort bedömningen att lokalerna var tillfylles, men vi är ju inte opåverkade av hela den opinion som en stor del av föräldrarna har visat. Då tycker vi att vi får pröva det här, säger Håkan Edman, grundskoledirektör i Stockholms stad.

Det pågår också flera omfattande byggprojekt i området som Hagastaden och Nya Karolinska. Jonas Nordin har två barn på skolan.

– Det här området, i den omedelbara närheten till huset, kommer alltså att vara en av Sveriges största byggarbetsplatser i åtminstone femton år till. Det betyder ju att våra barns skolgång i princip kommer att förstöras i ett svep. Min son, som är sex år idag, kommer att vara vuxen när de är färdiga, säger Jonas Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".