Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Hård kritik mot SL:s ledning

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 04.56
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

SL:s ledning har vi flera tillfällen kritiserats av landstingets revisorer. Ekonomin är illa skött, underhållet är eftersatt och ledningen har dålig koll på hur verksamheten drivs.

SL:s ledning måste ta sitt ansvar nu och åtgärda problemen, tycker Erika Ullberg, socialdemokratiskt oppostionslandstingsråd:

– Jag hoppas att moderaterna tar allvarligt på revisionskritiken och tänker genomföra en del av de rekommendationer som revisorerna har. Men ytterst så avgör ju vem som styr SL och landstinget i valen var fjärde år.

Revisorna är bland annat starkt kritiska mot SL för bristen på underhåll av sina fastigheter. Istället för förebyggande underhåll tvingas SL ständigt till akut underhåll för dyra pengar. Men kritiken är inte ny. För fyra år sedan framfördes samma kritik. Gunilla Jerlinger är socialdemokratisk ordförande för revisionsgrupp 3 på Stockholms läns landsting:

– Vi ser inte att det har förändrats till det bättre. Om man vänder sig styrelsen nu så ifrågasätter vi igen ledning och styrning av bolaget, säger Gunilla Jerlinger.

Och i en granskning av fjolåretsverksamhet anmärker revisornerna på SL:s ekonomi och hur den hanteras. Illa, tycker revisorerna. 2011 gick SL back med 156 miljoner. För 2012 och 2013 ser prognoserna sämre ut med ännu större underskott.

Men det revisorerna främst kritiserar är SL:s uppföljning av de avtal som man skrivit med entreprenörer. SL vet inte om pengarna används till det man betalat för, skriver revisorerna. Erika Ullberg igen:

– Varje skattekrona ska användas till den är tänkt för. Därför är det allvarligt att avtalsuppföljningen inte fungerar.

Radio Stockholm har i över en månad sökt SL:s ordförande, moderaten Christer G Wennerholm, för en kommentar på revisorernas kritik. Men han har valt att inte kommentera den. Erika Ullberg tycker att det är oroväckande:

– Det klart man måste fundera på om man inte står till svars. Flera moderata ledande landstingspolitiker har ju fått kritik för att de duckar och gömmer sig och står inte till svars via media inför allmänheten och det klart att det är bekymmersamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".