Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

Synskadade har tröttnat på övergivna cyklar

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 04.39
"Ta bort cyklar som står ivägen"
(1:48 min)
1 av 2
Henrik Götesson har själv ramlat omkull på felparkerade cyklar i Stockholm. Foto: David Carr/P4 radio Stockholm.
2 av 2
Claes Thunblad, enhetschef på Trafikkontoret, säger att de ska ta itu med problemen under senvåren. Foto: David Carr

Problemet med övergivna cyklar växer i Stockholm. Cyklar ligger slängda - och i vägen. En grupp som drabbas är de synskadade.

Synskadades Riksförbund kräver nu att Stockholms stad ska ta itu med felparkerade och övergivna cyklar som gör det svårt för blinda att ta sig fram. Henrik Götesson är ombudsman på förbundet, och själv blind på båda ögonen.

– När jag har gått ute på trottoaren så har det plötsligt kunnat stå en cykel helt oväntat, och då har jag kunnat komma in i eken med min vita käpp och fått stå en lång stund och försöka trassla ut käppen. Och sen har jag kanske då dessutom snubblat till på den, och det är ju ganska otäckt faktiskt, säger Henrik Götesson.

På synskadades riksförbund i Stockholms stad blir det allt vanligare att dess medlemmar hör av sig angående felparkerade och övergivna cyklar som ställer till det runtom i staden.  Henrik Götesson berättar att många synskadade får problem att orientera sig på stan, eftersom det alltför ofta står felparkerade cyklar fastlåsta i stolpar och vägskyltar, som vanligtvis fungerar som riktmärken för blinda.

Nu har förbundet alltså tröttnat på situationen och man kräver nu att Stockholms stad ska börja forsla bort cyklar som utgör ett hinder för gångtrafikanter. Förslaget säger att ägaren sen får sen får hämta ut cykeln mot en avgift. Ett system som har införts i vissa andra delar av landet.

– Det är ju nog det enda som kan sätta respekt, att det blir lite krångligt att få tillbaka sin cykel. Stockholm ska ju vara världens mest tillgängliga huvudstad, och då kan man ju undra om den verkligen är på det sättet. Det tvekar vi på i många aspekter och menar att det inte är så, säger Henrik Götesson. 

Claes Thunblad är enhetschef på trafikkontoret, som bland annat ansvarar för framkomligheten i Stockholm. Han säger att övergivna och felparkerade cyklar är ett växande problem, eftersom allt fler Stockholmare väljer att cykla. Han håller också med Synskadades riksförbund om att trafikkontoret kan bli bättre på sitt arbete. Och han känner till förslaget om att forsla bort felparkerade cyklar.

– Det är en variant. Vi har kommit till den punkten att vi måste ta tag i det här problemet, det är ett för stort problem runtom i stan. Och det kommer vi att göra. Vi har redan börjat titta på det här och kommer under våren avgöra om det är den varianten vi ska använda, eller om vi ska ha rödlappning på plats och låta cykelägaren inom tre veckor ta hand om sin cykel. Vi kommer under jobba mer aktivt redan start under senvåren, med den här frågan, säger Claes Thunblad på Trafikkontoret i Stockholms stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".