Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Tingsrätter tar lång tid på sig att pröva fall

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 05.03
"Tusentals människor drabbas varje år"
(1:53 min)
Tingsrätten. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Hälften av Stockholm läns tingsrätter tar för lång tid på sig att pröva fall i rätten. Sämst är Solna tingsrätt, både när det gäller tvistemål och brottsmål.

Mari Heidenborg är lagman vid Solna Tingsrätt och hon förklarar varför:

– För Solnas del är den absolut viktigaste orsaken är att vi tidigare inte hade en tillräckligt stor organisation för att ta hand om alla målen. Men sedan har vi mycket mål där vi har svårt att få tag i folk, det är stora komplexa mål, det tar tid att avgöra dem, säger Mari Heidenborg.

Tingsrätterna avgör tviste- och brottsmål. Regeringen vill att 75 procent av tvistemålen avgörs inom sju månader och brottmålen inom fem månader. Sämst i länet är de tingsrätter som ligger centralt, som Solnas, Attundas och Stockholms. I Solna tog det förra året i genomsnitt 9, 5 månader att avgöra 75 procenten av tvistemålen och 6,2 månader för brottmål. De andra två tingsrätterna har snarlika siffror.

Men vi ska inte glömma bort de övriga 25 procenten, som tar längre, ibland mycket längre tid. Clarence Crafoord på Centrum för Rättvisa ser allvarligt på de utdragna prövotiderna:

- Det är tusentals människor som drabbas varje år och konsekvenserna kan bli väldigt allvarliga. Det kan till exempel handla om en företagare som behöver ett tillstånd för att starta sitt företag, men tillståndet dröjer flera år eller handla om vittnen i ett brottmålsrättegång och när tiden går glömmer man bort delar av händelseförloppet så att prövningen kan bli sämre, säger Clarence Crafoord.

Solna tingsrätt har fått en ny organisation och man närmar sig regeringens tidsgränser, säger lagman Mari Heidenborg.

- Om man tittar på de första månaderna har vi närmat oss målen på nästan alla måltyper, både på brottmålen och tvistemålen. Vi får alltid jobba mot att vi ska uppnå våra mål, gör vi inte det 2012 så kommer vi förmodligen göra det 2013, säger Mari Heidenborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".