Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

Kransenbor kritiska till förtätning

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 05.00
”Mest exploaterade området i stan”
(1:29 min)
1 av 3
Här ska en del av berget sprängas bort och 45 lägenheter få plats. Foto: Maria Persbo/P4 Radio Stockholm.
2 av 3
Denny Hejnefors, rådman vid mark- och miljödomstolen, längst till höger, tillsammans med boende vid kvarteret Martellen i Midsommarkransen. Foto: Maria Persbo/P4 Radio Stockholm.
3 av 3
kvarteret Martallen i Midsommarkransen där ytterligare förtätning planeras. Foto: Maria Persbo/P4 Radio Stockholm.

Mer än hälften av stadens planer på förtätning överklagas. Det är ofta de som redan bor i området som överklagar byggplanerna. Ett exempel är kvarteret Martallen i Midsommarkransen där flera boende är upprörda.

– Främst tycker jag att Midsommarkransen är bland de mest exploaterade områdena i Stockholm. Det här är det enda vildvuxna område jag kan komma på , därför tycker jag det är galet att bygga här.  Och om man ska prata om vad man får ut av det , 47 lägenheter för så mycket förstörelse, det står inte i proportion, säger Samir Eriksson, som bor i Midsommarkransen.

– Huset ska börja strax innan trädet som står där och sedan kommer en del av berget att sprängas bort, säger Karin Palmaer som även hon bor i området.

Karin Palmaer, som också överklagat byggplanerna, pekar mot det lilla bergiga skogspartiet i Midsommarkransen. Som en del av visionen om en promenadstad vill staden här bygga ett hus med runt 45 lägenheter vilket innebär att en del av berget sprängs bort och det lilla skogsområdet försvinner.

Men de boende i ytterstaden verkar inte gilla tanken om promenadstaden och förtätningen - de tre senaste åren har i genomsnitt 60 procent av planerna på mindre förtätningsprojekt överklagats. I fallet med kvarteret Martallen ligger ärendet nu hos mark- och miljödomstolen som får in fler och fler överklaganden av den här typen, säger Denny Hejnefors, rådman vid mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt.

– Det är det första målet, eller ett av de första målen, där det faktiskt ställs på sin spets och där vi har kommit så här långt i handläggningen, så att vi får se hur det går, det är jättesvårt att säga. Men man märker också att människor är väldigt pålästa och står upp och tar sin kamp, så det kommer nog att bli mer och mer, säger Denny Hejneman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".