Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

"Gasen är för dyr"

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 16.48
"Finns ledningar från 1850-talet"
(1:44 min)
Reparationsarbete med gasledning på Södermalm. Foto: Maria Persbo/P4 Radio Stockholm

Stockholm gas tar för mycket betalt för spisgasen - det hävdar organisationen Fastighetsägarna Stockholm. Per Forsling där anser att företaget under lång tid misskött sina ledningar, och att det är det som dagens kunder får betala. Fastighetsägarna pekar på att spisgaskunden i Stockholm får betala dubbelt så mycket som den som har spisgas i Göteborg.

– Det finns ledningar i gasnätet som är från 1850-talet. Nu kommer sanningen ifatt och nu måste dagens kunder betala för dålig affärsverksamhet, säger Per Forsling, chef för förvaltningsutveckling vid Fastighetsägarna Stockholm.

Men Cecilia Hedqvist, vd på Stockholm gas, anser inte att spisgaskunderna får betala oskäligt höga priser.

– Man har under långa perioder fattat beslut om att avveckla gasen, men inte gjort det. Det är klart att under de här perioderna har man inte förnyat gasnätet och under den tiden har man inte heller höjt priserna, utan de har legat lågt och man har inte fonderat pengar till framtida underhåll. Det hade varit bättre om man hade gjort det, men nu står vi där vi står och vi vill ta ansvar för det här nätet och för de framtida gasleverenserna.

 Gasfrågan i Stockholm är infekterad. Fastighetsägarna Stockholm hade anmält Stockholm gas till Konkurrensverket för att de anser att företaget missbrukar sin dominerande ställning  på spisgasmarknaden i Stockholm, och att de tar ut oskäligt höga priser.
I förra veckan kom beskedet att Konkurrensverket inte tänker utreda saken något mer. Men Konkurrensverket skickade också beslutet vidare till Näringsdepartementet, eftersom myndigheten tycker att det vore rimligt att stads- och spisgasnätet i Stockholm regleras enligt naturgaslagen.

Iså fall hade Stockholm gas tvingats att redovisa sitt pris uppdelat på själva gasen och sedan distributionen - och då hade Energimarknadsinspektionen kunnat pröva om priset för överföringen var rimligt. Näringsdepartementet funderar just nu på en rad frågor som handlar om regleringen av naturgasmarknaden, så fortsättning lär följa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".