Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

”Oattraktiv stad med all förtätning”

Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 04.54
"Måste finnas kvalitet i en stad"
(1:36 min)
Stockholms stad har som mål att bygga 100 000 nya bostäder till år 2030. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX.

Stockholm stads mål att bygga 100 000 nya bostäder till år 2030 kan göra att man förtätar så mycket att staden blir oattraktiv för invånarna. Det säger Thorbjörn Andersson, professor i landskapsplanering.

– Politiker och tjänstemän måste värdera det på ett annat sätt, de måste värdera det utifrån den stadskvalitet som vi får. Den stadskvaliteten är bland annat rekreativ grönska och grönområden som separerar stadsdelarna och ger identitet åt de olika stadsdelarna. Vi kan inte bygga hus i en trafikrondell till exempel bara för att vi har folk som knackar på dörren och vill bo här, säger Thorbjörn Andersson, professor i landskapsplanering vid Sveriges Lantbruksuniversitet och fortsätter:

– Vi måste hitta sätt så att vi inte förlorar de värden som gjorde att vi ville flytta till Stockholm från första början.

Stockholms stad har som mål att bygga 100 000 nya bostäder till år 2030. För att klara det måste det byggas nya, stora bostadsområden men man måste också  förtäta ytterstaden genom att bygga på de lediga ytor som finns, till exempel små grönområden mellan befintliga hus.

Thorbjörn Andersson tror att det finns en risk att staden glömmer att det också måste finnas kvalitet i en stad, till exempel kommunikationer, skolor och inte minst grönområden, annars vill inte människor bo där.

Men Niklas Svensson, stadsbyggnadsstrateg på Stadsbyggnadskontoret i Stockholm, säger att det trots förtätningen kommer att finnas gott om gröna områden.

– Jag tycker att så länge det vägs mot någonting som är viktigare och det inte handlar om att vi förminskar grönstrukturen med en stor andel så är det inga problem. Stockholm har extremt bra tillgång på park- och grönområden och handlar det om någon halv procent eller någon procent på tio år så är det ingen större fara, säger Niklas Svensson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".