Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HUDDINGE

Sämre vård för äldre efter sparkrav

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 04.23
1 av 3
Hildegard Söderström bor på Tallgården. Hon saknar en resursperson som jobbade med olika aktiviteter som nu dragits in. Foto: Johanna Sjöqvist/P4 Radio Stockholm.
2 av 3
Emil Hellerud jobbar på Tallgården i Stuvsta. Foto: Johanna Sjöqvist/P4 Radio Stockholm.
3 av 3
Tallgårdens äldreboende i Stuvsta i Huddinge. Foto: Johanna Sjöqvist/P4 Radio Stockholm.

Äldrevården i Huddinge sparar 15 miljoner i år. Boenden har lagt ner. På Tallgårdens äldrevårdsboende har personalstyrkan minskat vilket ger försämrad vård, menar de anställda.

– Vi håller på och stressar ihjäl oss, stressar oss och vi stressar de boende. Vi har inte tid för dem. Vi har inte tid att sitta och hålla handen, vi kan inte gå ut och gå, säger Lena Simonsson.

– Om det händer någonting, om det är någon som ramlar ur stolen och det är någon som är orolig och skriker, du kan ju inte vara på flera ställen samtidigt, säger Emil Hellerud.

– Du jobbar precis som för två personer, sedan hinner man inte göra allt som förut, säger Amal Badrei.

Vad innebär det här för de boende då?

– Ja, de måste ju vänta. Om det är någon som ramlar, visst vi får mycket att göra men det är ju de som får ligga på golvet och skrika och det kan inte komma dit någon, säger Emil Hellerud.

Det handlar om att kommunen ska spara drygt 15 miljoner inom äldrevården i år. Enligt äldreomsorgsnämndens ordförande, moderaten Eva Carlsson-Paulsén, handlar det om att vissa boenden inte har varit så efterfrågade och därför läggs de ned.

På Tallgårdens äldreboende har personalstyrkan minskats på kvällar, nätter och morgonar. Det har enligt äldrenämndens ordförande varit mer personal på det här boendet tidigare än på andra boenden i kommunen.

En resursperson som jobbade med aktiviteter och som bakade och ordnade fika har också tagits bort. Hon var mycket uppskattad, bland annat av Hildegard Söderström som bor på Tallgården:

– Jag saknar mest hennes glada skratt och hennes vänlighet, säger Hildegard Söderström.

Men enligt äldrenämndens ordförande kommer aktiviteterna ändå göras. Men det blir inte lika många aktiviteter, enligt enhetschefen på boendet. Och Hildegard Söderström tycker inte att det blir lika bra nu när någon annan gör det:

– Den personen har ju ett annat arbete. Hon gör det inte med glädje, för det är inte hennes ordinarie arbetsuppgifter, säger Hildegard Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".