Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Huddinge

"Lagom bemanning på Tallgården"

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 15.50
Anställd: ”Känner mig helt slutkörd”
(1:38 min)
1 av 2
Eva Carlsson-Paulsén, moderat ordförande i Äldreomsorgsnämnden i Huddinge, menar att bemanningen på Tallgården är tillräcklig. Foto: Johanna Sjöqvist/P4 Radio Stockholm.
2 av 2
Tallgårdens äldreboende i Stuvsta i Huddinge. Foto: Johanna Sjöqvist/P4 Radio Stockholm.

Trots att boende och personal på Tallgårdens äldreboende i Huddinge tycker att omvårdnaden har försämrats när personalstyrkan har minskats, så tycker politiker att de har lagom bemanning.

– Där har det blivit samma bemanning som vi har på alla våra äldreboenden i resten av Huddinge. Det är väl alltid svårt i början att ställa om sig. Men sedan hoppas jag att de hittar samarbetsområden och att det kommer att fungera bra, säger Eva Carlsson-Paulsén, som är moderat ordförande i Äldreomsorgsnämnden i Huddinge.

Personalstyrkan på boendet har minskats på kvällar, nätter och morgonar. Personal säger att det blivit mycket stressigare och att de boende får vänta längre när de behöver hjälp.

Lena Simonsson som jobbar här på Tallgården, berättar att på hennes avdelning i ett av de vita tvåvåningshusen, där många äldre är svårt sjuka, hinner hon och de andra i personalen inte få upp vissa boende ur sängen förrän framåt lunchtid.

– Den sista som kommer upp här, ja, runt halv tolv, säger Lena Simonsson.

 Och när vaknar de?

– Det är lite olika, men de flesta äldre är ju vakna väldigt tidigt, vid sju, säger Lena Simonsson.

På det svarar Eva Carlsson-Paulsén så här:

 – Det är ett uttalande som jag inte kan uttala mig om på det sättet, eftersom jag inte vet om det stämmer. Däremot så finns det en egen vilja bland de boende om man vill ligga längre på morgonen så finns det ju en möjlighet att göra det, säger Eva Carlsson-Paulsén.

Enligt Eva Carlsson-Paulsén handlar det om att nyttja skattepengarna i kommunen på bästa sätt.

Så här ser alltså personalstyrkan ut på de andra äldreboenden i kommunen.

Om det säger Lena Simonsson så här:

– Ja, det är väldigt tråkigt om det gör det, säger Lena Simonsson.

– Jag känner mig helt slutkörd, jättestressad. Och jag mår dåligt av att jag inte kan ge de boende det som de ska ha, säger Lena Simonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".