Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Spädbarn dog

RÅ: Åklagarna i läkarmålet gjorde inte fel

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 12.49
Arkivbild från häktningsförhandlingen. Illustration Lotta Jarlsdotter/Scanpix

Åklagarna i det så kallade läkarmålet har inte gjort något fel när de handlagt målet. Det är Riksåklagarens slutsats efter avslutad granskning.

Det hela handlar om fallet med en narkosläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus som åtalades misstänkt för dråp på ett spädbarn. Läkaren friades sen i rättegången.

Det pågår fortfarande en förundersökning om tjänstefel mot en eller flera poliser som inleddes efter att läkaren i en intervju berättat att hon blivit illa behandlad.

Att läkaren frihetsberövades när målet inleddes har kritiserats från flera håll. Men RÅ anser att det fanns förutsättningar att använda tvångsmedel och att denna handläggning inte var oproportionerlig.

Beslutet att väcka åtal var inte heller fel, anser RÅ.

Det tog drygt 2,5 år innan läkaren slutligen friades från misstankarna om att ha dödat ett för tidigt fött barn på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna med injektioner av sömnmedlet Tiopental. Det är en lång handläggningstid, vilket är otillfredsställande, skriver RÅ, som dock anser att åklagarna drev målet framåt så gott det gick, med tanke på hur ärendet utvecklades.

RÅ anser att det finns skäl att överväga om man ska införa en specialisering av åklagare som ska driva mål inom hälso- och sjukvården, och RÅ har inlett ett samarbete med Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket.

Läkarkåren riktade under målets handläggning skarp kritik mot polis och åklagare för deras bristande kunskap på det medicinska området, vilket man ansåg ledde till att de drog felaktiga slutsatser.

Läkarens advokat Björn Hurtig hade väntat sig de slutsatser från RÅ som nu presenteras.

-Det blev precis som jag trodde, man frånsvär sig allt ansvar. Men jag ser flera svagheter i resonemanget, framför allt har man feltolkat vad det rättsliga rådets expert har sagt, säger Hurtig till TT.

Däremot tycker han det är utmärkt att RÅ vill se åklagare som är specialiserade på hälso-och sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".