Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ovanligt med dödsfall inom löpning

Publicerat måndag 7 maj 2012 kl 15.37
"Varje dödsfall är en tragedi i sig"
(2:59 min)
Stockholm Maraton på Stockholms gator. Foto: Bertil Ericson/Pressens bild/ Scanpix.

Det är mycket ovanligt att löpare dör under träning eller tävling. I helgen avled en man under loppet Kungsholmen runt. Sedan 1998 är det en handfull människor i Sverige som avlidit i samband med löpning.

-- Vi har alltså färre som avlider under motionssutövande och motionslopp nu än tidigare. Däremot är ju varje dödsfall en tragedi i sig, och vi vill ju gärna jobba för att få bort alla, säger Lars-Inge Svensson, chef på Folksam idrott som har kartlagt dödsfallen.

I lördags avled en man född 1975 strax före målgången i loppet Kungsholmen runt i Rålambshovsparken i Stockholm.

Läkare fanns på plats, men hans liv gick inte att rädda. Mannen förklarades död på sjukhus.

Varför mannen avled är inte klarlagt ännu. Tävlingschefen Lorenzo Nesi skulle under dagen försöka få veta mer via polis och om möjligt få kontakt med anhöriga.

Under åren 1998 till och med 2011 avled sammanlagt 73 utövare i samband med idrott, enligt den kartläggning som Lars-Inge Svensson på Folksam Idrott har gjort. De allra flesta var män.

Fyra personer avled i samband med löpträning eller löpartävling. Men till det antalet ska läggas de två löpare som avled under midnattsloppet i Stockholm 2010.

Folksams siffror är inte heltäckande, eftersom det beror på om det finns försäkringsavtal mellan arrangören och Folksam eller inte.

Även om den kartläggning som Folksam gjort inte går djupare in på dödsorsakerna, säger Lars-Inge Svensson att det generellt har med hjärtat att göra.

– Det är ungefär en tredjedel som har ett känt hjärtfel, men som ändå inte är avrådda från att träna, ungefär en tredjedel har inte en aning om att de har ett hjärtfel, men det visar sig i efterhand att de hade det.

– Sedan finns det ungefär en tredjedel som sannolikt inte haft något fel från början men som haft någon form av infektion i närtid till dödsfallet, som gör att man varit slarvig med sin träningsdos under sjukdomstiden, säger Lars-Inge Svensson.

Vid Stockholm Marathon om en knapp månad kommer det att finnas cirka 15 hjärtstartare i taxibilar, som hjälper löpare som bryter loppet.

Drygt 21 000 löpare är anmälda och projektledaren Ulf Saletti säger att det i grunden handlar om information till löparna om hur man förbereder sig: att inte ställa sig på startlinjen om man inte är tränad, att äta och dricka ordentligt.

Han säger samtidigt att plötsliga dödsfall är något som arrangörerna har svårt att skydda sig mot.

Att frekvensen av dödsfall har minskat sett över tid tror Lars-Inge Svensson beror på bland annat mer kunskap.

– Jag tror att man är mycket mer påläst idag om att man inte ska motionera när man har en infektion i kroppen. Sedan tror jag att man numera är en mer duglig motionär i dag, än när man lite slarvigt kanske fick sin plats i Vasaloppet eller Stockholm Marathon i 50-årspresent och skulle göra det som en kul grej.

– Idag har motionssverige blivit en folkrörelse, och man är bättre tränad, säger Lars-Inge Svensson.

Eva Toivonen
eva.toivonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".