Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Stockholmsmodellen aktuell igen

Publicerat torsdag 10 maj 2012 kl 04.31
"Överens om att det behövs"
(1:42 min)
Förhandlingar pågår igen om Stockholmsmodellen säger Pelle Björklund, VD för Svenska Bostäder. Foto: Elisabet Andersson/P4 Radio Stockholm

Fastighetsägarna i Stockholm och hyresgästföreningen har återigen tagit upp förhandlingarna om Stockholmsmodellen, som innebär bruksvärdeshyror där man betalar efter till exempel läge och standard.

Det här systemet infördes för en tid sedan i Botkyrka, men i Stockholm har parterna har alltså inte lyckats komma överens. Pelle Björklund, VD för Svenska Bostäder och ordförande i Hyreskommittén, berättar varför.

– Botkyrka är ungefär lika stort som en stadsdel i Stockholm och att lösa en sådan problematik för en stadsdel, det är betydligt enklare än att kunna hantera det för hela Stockholms stad med dess väldiga spännvidd i både läge, ålder och struktur. Det är det som gör att det är betydligt mer komplicerat, säger Pelle Björklund.

Botkyrkabyggen har nyligen inför ett hyressystem där hyrorna sätts efter till exempel standard och närhet till kommunikationer, ett bruksvärde. Där blev de nya hyrorna ett slags nollsummespel - en del fick höjd hyra och andra sänkt men den totala hyresintäkten var densamma. Men i förhandlingarna om motsvarande system, den så kallade Stockholmsmodellen, gick inte fastighetsägarna med på nollsummespelet - de ville totalt ta ut högre hyror.

– Vi har tillbakavisat nollsummespelet bland annat ur det regionala perspektivet. Vi kan inte sänka hyror som skulle kunna omöjliggöra nyproduktion. Vi tror också att om hyrorna ska återspegla hyresgästernas egna uppfattningar om bruksvärdet så kommer det att leda till höjningar i en hel del områden. Men inte överallt och det kan till och med finnas en hyror som måste sänkas. Men att göra ett generellt nollsummespel tror vi är fel väg att gå, säger Pelle Björklund.

I oktober förra året avbröt Hyresgästföreningen förhandlingarna på grund av att fastighetsägarna sade nej till ett nollsummespel. Men under vintern satte sig parterna ner igen och Pelle Björklund har goda förhoppningar om att man ska komma överens.

– Vi är ju väldigt överens om att det behövs. Vi är också överens om hur själva fördelningen ska se ut. Det vi inte är överens om är själva införandet, hur vi ska hantera det. Jag hoppas att vi kan komma fram till något, jag hoppas att vi till och med kan göra det före sommaren men det är en förhandlingssak fortfarande, säger Pelle Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".