Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm Pride

Polisen angelägen om att hatbrott anmäls

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 04.45
"Viktigt skapa förtroende"
(1:48 min)
Foto:Mark Earthy/Scanpix.

Polisen satsar på att människor som utsätts för hatbrott också ska anmäla, det finns ett mörkertal som polisen vill minska. En stor del av alla hatbrott riktas mot hbtq-personer och därför deltar polisen i årets Pridefestival.

– Jag tror grunden i att få fler att anmäla är att vi från polisens sida lyckas skapa ett förtroende bland de utsatta grupperna. Det tror jag också grundar sig i att man behöver sprida information, säger Marcus Sverdén, chef för hatbrottsgruppen vid Citypolisen i Stockholm.  

– Jag tror också att det är viktigt att man från polisens sida visar att man tar den här typen av ärenden på allvar. Det är att bedöma som en kränkning mot de grundläggande mänskliga rättigheterna, att få vara den du är utan att behöva bli utsatt för ett brott.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, anmäldes det under 2011 totalt 265 identifierade hatbrott med homo- bi- eller heterofobiska motiv i Stockholms län. Det motsvarar en tredjedel av alla polisanmälda hatbrott inom den kategorin som förra året begicks i Sverige.

Enligt Carina Djärv, utredare på Brå, verkar människor som bor i storstäder vara mer angelägna om att anmäla att de utsatts för ett hatbrott.

– Med större städer så ökar anmälningsbenägenheten eftersom det är större anonymitet. Offer och gärningsman träffar inte lika ofta varandra i det vardagliga livet och därför är det lättare att anmäla, säger Carina Djärv.

– I Stockholm har också polisen under de senaste åren satsat väldigt mycket på arbete mot hatbrott. Till exempel så finns Sveriges enda permanenta hatbrottsjour här i Stockholm och den specialkompetensen tror vi har stor betydelse.

Men trots att statistiken säger att hatbrotten ökar så behöver det inte betyda att fler faktiskt utsätts för brott. Det kan vara så att mörkertalet sjunkit och att fler anmäler brott.

Under Pridefestivalen som nu pågår i Stockholm finns polisen på plats för att informera om vikten att anmäla.

– Nytt för i år är att Rikspolisstyrelsen deltar med en monter i prideområdet i Tantolunden. Där har de skapat möjlighet för andra polismyndigheter att delta och vi i hatbrottsgruppen finns på plats för att svara på hatbrottsfrågor, säger Marcus Sverdén.

– Vi försöker även ta tillfället i akt att sprida information om vad ett hatbrott är, att vi finns och vad vi kan vara behjälpliga med, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".