Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Hotade tjänstemän rädda för att polisanmäla

Publicerat måndag 6 augusti 2012 kl 06.20
Handläggare har ibland tvekat att anmäla hot eller ofredande
(1:47 min)
Att stå som privatperson när man utsätts för hot i tjänsten avskräcker många från att anmäla. Foto: Henrik Montgomery /Scanpix.

Tjänstemän på exempelvis Försäkringskassan som hotas eller utsätts för våld i jobbet måste själva stå för polisanmälan, med personnummer och hemadress. Men att stå som privatperson när man utsätts för hot i tjänsten avskräcker många från att anmäla.

Det anser Jonatan Lindstrand, som är enhetschef på Försäkringskassan i Huddinge

Och han har skrivit brev till justitiedepartementet om problemet:

– Frågan är tagen från en riktig situation där min medarbetare upplevde en förstärkt olust av det faktum att nu stod personuppgifterna i förundersökningshandlingarna.

En grundläggande princip i det svenska rättssystemet är att den som är misstänkt för ett brott ska ha full insyn i allt som kan läggas till grund för en domstolsprövning. Därför kan en målsägande inte vara anonym.

Jonatan Lindstrand skriver i sitt brev att handläggare ibland tvekat att anmäla hot eller ofredande mot tjänsteman eftersom man då blir målsägande som privatperson. Vid ett tillfälle kom en handläggare in gråtande till sin chef och ville ta tillbaka sin polisanmälan.

– Min fråga handlade om möjligheten att slippa flytta det här arbetsproblemet in i vardagsrummet hos min medarbetare, genom att medarbetare kan stå som målsägande med sitt fulla namn men kanske att man har anställningsnummer och tjänstegöringsadress istället för personnummer och hemadress.

Han fick svar från en rättssakkunnig på Justitiedepartementet som skriver att principen om rättssäkerhet väger tyngre i det här fallet. Samtidigt skriver man att intresset av att skydda målsägande också är starkt. Därför finns det regler som säger att man inte i onödan ska skriva målsägandes adress och telefonnummer i till exempel förundersökningsprotokollet. Däremot skriver man inget om förslaget om anställningsnummer.

Jonathan Lindstrand tycker att han fick ett kort svar på en komplex fråga.

– De svarade på den del i min fråga som rörde huruvida de jobbade med den konkreta frågan och det gjorde de inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".