Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Facket: Hotade tjänstemän ska inte behöva polisanmäla själva

Publicerat tisdag 7 augusti 2012 kl 05.00
"Arbetsgivaren ska anmäla"
(1:48 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

När en tjänsteman på exempelvis Försäkringskassan utsätts för hot eller våld i jobbet så ska det vara arbetsgivaren som står för polisanmälan och inte tjänstemannen själv, tycker fackförbundet ST.

– Vi tycker att arbetsgivaren ska stå för anmälan om hot och vålds-incidenter. Det ska kännas bra i magen när man går till arbetet, men också kännas bra i magen när man går därifrån, säger Tom Johnson, vice ordförande i fackförbundet ST.

Hot- och våldsincidenter mot tjänstemän på olika myndigheter har ökat de senaste åren. I ST:s arbetsmiljörapport för 2012 som släpptes tidigare i år konstateras att utvecklingen för statstjänstemän är allvarlig.

Bland skyddsombuden inom Arbetsförmedlingen svarar 74 procent att det förekommer hot och våld på deras arbetsplats. Inom Försäkringskassan är motsvarande siffra 57 procent.

Det finns en annan, allvarlig aspekt av hot mot tjänstemän, anser Tom Johnson. 

– Det är ett hot mot den enskilde tjänstemannen, men det är också ett hot mot den demokratiska processen. Jag tycker inte att man förhäver sig om man säger att det är ett angrepp mot demokratin, säger han.

Som vi berättade igår så vill en av cheferna på Försäkringskassan i Huddinge se en regeländring så att hotade medarbetare ska slippa stå med personnummer och hemadress i en polisanmälan. Tom Johnsson på ST tycker att det är ett bra förslag.

Arbetsmiljöverket å sin sida genomför just en riksomfattande tillsyn, av hur arbetsgivare jobbar  med att förebygga hot och våld mot tjänstemän i deras myndighetsutövning. Man tittar också på om tjänstemännen får det stöd de behöver.

– Vi tycker att arbetsgivaren ska ha bra rutiner som säkerställer att arbetstagaren kan få stödsamtal, att kanske få komma till företagshälsovård eller psykolog. Man kan ju uppleva en traumatisk händelse väldigt starkt, säger Åke Johansson som är inspektör på Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".