Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LÄNET

Många anmäler vanvård av djur

Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 05.00
"Det är naturligtvis allvarligt"
(2:00 min)
Många anmälningar om vanvårdade djur handlar om katter och hundar. (Katten på bilden har vistats på Stockholms katthem och har inget med reportaget att göra.) Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Länsstyrelsen får in allt fler anmälningar om djur som far illa.

– Det är inte ovanligt att vi kommer in i lägenheter som är i ett väldigt miserabelt skick med mycket avföring och urin på golvet, med mycket skräp och bråte som ligger. Man förstår ju att både människor och djur far illa i en sådan miljö, säger Andreas Johansson.

Antalet anmälningar om misstänkt vanvård av djur till länsstyrelsen ökar. De flesta anmälningarna gäller privatpersoner som inte tar hand om sina husdjur - vanligast är hundar och katter men också hästar.

– Mellan 2010 och 2011 så ökade antalet inkomna anmälningar från drygt 1 200 till drygt 1 500 och vi räknar med att i år kommer antalet anmälningar att slå föregående års siffror, säger Andreas Johansson.

Hur allvarligt är det?

– Det är naturligtvis allvarligt att man ser att den här trenden ökar, säger Andreas Johansson.

När en anmälan kommer in försöker länsstyrelsen att kontakta djurägaren eller åker dit för att göra en kontroll. Vid kontroller har länsstyrelsen ofta polisen med sig som skydd och hjälp.

Det är också polisen som omhändertar vanskötta djur och ser till att de har det bra tills länsstyrelsen - efter en veterinärinspektion - beslutat vad som ska hända med djuren - om de ska omplaceras, säljas eller i värsta fall avlivas.

– När vi fattar avlivningsbeslut då handlar det om djur som är i dåligt skick, djur som är sjuka. Då är ju avlivning det mest humana ur djurskyddssynpunkt, säger Andreas Johansson.

Vad som ligger bakom det växande antalet anmälningar om vanvårdade djur är inte utrett men Andreas Johansson har ett par teorier.

– Dels tror jag det beror på att folk är mer medvetna om problemet och att man uppmärksammar saker. Sedan kanske det är en samhällsutveckling i stort som har gjort att en del människor har svårt att klara sina egna liv och därigenom också svårt att ta hand om djur, säger Andreas Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".