Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKÄRGÅRDEN

Strid om försvarets mark i skärgården

Publicerat söndag 12 augusti 2012 kl 10.04
Skärgårdsstiftelsen vill byta till sig försvarets mark
(1:32 min)
Vy över fjärden vid Arholma dansbana. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Skärgårdsstiftelsen vill byta till sig markområden som Fortifikationsverket planerar att sälja. Stiftelsen menar att bytet vore ett sätt att rädda områden som har ett stort naturvärde.

Det handlar om mark på Huvudskär, Fejan och Arholma. Ett avtal finns redan om markbytet men förhandlingarna har stannat av.

– Vi har godkänt avtalet, det återstår för Fortifikationsverket att godkänna det, säger centerpartisten Gustav Andersson, som är ordförande för Skärgårdsstiftelsen. Han är bekymrad över att förhandlingarna har stannat av.

Bytet som Gustav Andersson pratar om, handlar om mark på Huvudskär, Fejan och Arholma som Skärgårdsstiftelsen anser har ett stort naturvärde. Mark som Gustav Andersson uppskattar skulle kosta cirka 10 miljoner kronor på marknaden.

Skärgårdsstiftelsen skulle i sin tur erbjuda fortifikationsverket ett par öar, som ligger utanför Muskö och som marinen skulle kunna vara intresserade av. Och som Gustav Andersson menar inte har lika stort naturvärde.

– Vi vill landa de här överenskommelserna om de här markerna och vi tror också att det finns annan mark som fortifikationsverket har, som man behåller för allmänna ändamål för friluftslivet.

Allt var klart, men sedan pausade Fortifikationsverket affären, något som har upprört både Centerpartiets miljö- och skärgårdslandstingsråd Gustav Andersson och det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Dag Larsson.

Båda vill att regeringen ändrar i sina direktiv till Fortifikationsverket. Direktiven säger att de ska sälja mark till ett marknadsmässigt pris, oavsett om det gäller privatpersoner eller Skärgårdsstiftelsen.

– Ytterst så måste verket agera som det står i deras regleringsbrev och om det är som så att de inte kan slutföra förhandlingarna eller hitta lösningar på andra viktiga markområden i skärgården, då måste regeringen gå in.

Hur realistiskt tycker du att det är då?

– Nej, jag kan inte se att det skulle vara orealistiskt. En regering har man väl för att se till att staten sköter sig på rätt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".