Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÅRD

Få vårdcentraler utför spirometri - trots krav

Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 16.14
"Underlättar om man får tag på det tidigt"
(1:35 min)
En kvinna som röker en cigarett. Arkivfoto: Berit Roald/Scanpix.

Trots krav på att utföra tester för att se om patienter lider av lungsjukdomen KOL så är det få vårdcentraler som utför testerna.

Om sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede kan symptomen mildras. Landstingsrådet kristdemokraten Stig Nyman är upprörd.

– Det är frågan om ett antal patienter med en ganska svår, kronisk sjukdom. Som naturligtvis det finns möjligheter att underlätta livet för – men det underlättar ännu mer om man får tag på det tidigt, säger han.

Lungsjukdomen KOL kan beskrivas som en kronisk lunginflammation som till 90 procent orsakas av rökning och en rapport som publicerats av Hjärt-Lungfonden idag, visar på en stor ökning de senaste 15 åren, speciellt bland kvinnor.

Det går att undersöka om patienten har KOL, genom en relativt enkel undersökning som heter spirometri.

Landstinget har som mål att var tionde patient ska undersökas, men det är idag bara en procent av patienterna som undersöks.

– Erfarna allmänläkare som möter patienter med en eller flera sjukdomar borde kunna höra när man hälsar att här det dags för en spirometermätning. Jag träffar min husläkare en eller två gånger om året och hon gör alltid spirometermätning. Jag har ingen förklaring, jag förstår inte varför.

Vad gör ni konkret från landstingets sida för att förbättra den här siffran?

– Det vi behöver göra är när vi en gång om året går igenom regelböckerna för vårdval inom primärvården måste se till att skrivningen i det här avseendet skärps. Och att det knyts till ersättningen, det är den effektiva vägen, det är att det blir väldigt tydligt om man inte följer de anvisningar som finns för verksamheten, säger Stig Nyman.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Anna Westberg
anna.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".