Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

Landets enda ADHD-center räcker inte till

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 05.00
"Skulle vilja ge dem mer än de får i dag"
(1:47 min)
Jenny Ström, styrelseledamot i Attention, en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och har själv diagnosen ADHD. Foto: Anna Björkman/P4 Radio Stockholm.

Trycket på landets enda ADHD-center är enormt. I takt med att alltfler blir utredda och får diagnosen ADHD, en neuropsykiatrisk funktionedsättning, har efterfrågan på stöd och information fullkomligt exploderat.

Agneta Hellström, chef på ADHD- center som ligger i centrala Stockholm, säger att man gör sitt yttersta för att möta behovet:

– Det är klart att det är ett problem. Vi skulle vilja ge de som kommer mer än vad de får idag. Risken är att  familjer inte får sina grundläggande behov av stöd tillgodosedda, säger hon.

2010 hade det landstingsdrivna ADHD centret 800 ansökningar. Men sedan dess har antalet utredda ökat i rask takt och enligt enhetschef Agneta Hellström ser det i år ut att bli runt 1800 familjer som söker stöd. Det skulle iså fall innebära mer än en fördubbling på tre år.

Jenny Ström, på stödföreningen Attention i Årstadal, fick diagnosen ADHD för några år sedan och hon är bekymrad över att det är så många som inte får tillräckligt stöd efter att de fått sin diagnos:

– De största riskerna är psykisk ohälsa, fantastiska ungdomar med enorm kompetens som inte får komma ut i arbetslivet överhuvudtaget.

Märker du av att fler behöver hjälp och stöd?

– Ja det gör man, vi får ju fler och fler medlemmar. Vi ökar massor. Man söker stöd, man vill komma iväg och ta med sig barnen där de kan få springa lite fritt. Alla vet att de är rastlösa,  att de har sina egenskaper. Man vill vara som alla andra.

På ADHD-center i Stockholm erbjuder man ett basstöd som i första hand går ut på att man ska lära sig mer om vad diagnosen innebär. Men Agneta Hellström, chef på centrat pekar också på ett stort behov av mer riktade resurser till familjer där barnet fått en ADHD diagnos:

– Det behovet är inte alls tillgodosett. Ett stort eftersatt område är också skolan. Många barn far illa eller har det jobbigt i skolan och det beror många gånger på kunskapsbrister.

Fakta: ADHD

ADHD är en funktionsnedsättning som innebär att man har problem med uppmärksamheten, är överaktiv och impulsiv. En del med diagnosen ADHD är långsamma och dagdrömmande snarare än överaktiva

Man räknar med att mer än hälften av de barn som får diagnosen ADHD har kvar sina svårigheter i vuxen ålder. De kan till exempel ha problem i kontakten med andra människor .

ADHD står för attention deficit hyperactivity disorder, som på svenska översätts med uppmärksamhetsstörning med överaktivitet.

2–5 procent av alla barn i skolåldern har ADHD och det är två till tre gånger vanligare hos pojkar än hos flickor.

Lindrigare varianter av ADHD kan växa bort, eftersom hjärnans pannlober fortsätter att mogna ända upp i 30-årsåldern.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".