Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

Stockholm kan bli fristad för musiker

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 17.09
"Är ett antal konstnärer som tystas"
(1:29 min)
Punktrion bakom galler. Foto: Natalia Kolesnikova/Scanpix. Foto: Natalia Kolesnikova/Scanpix

Stockholm kan bli en fristad för musiker som är förföljda. Detta efter fredagens dom i Ryssland då tre unga medlemmar i punkgruppen Pussy Riot dömdes till två års fängelse var.

I Sverige finns ett etablerat system för fristäder som omfattar författare och journalister som inte kan verka i sitt hemland på grund av den politiska situationen. Men för musiker finns inget sådant system

Men nu öppnar Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm, för att Stockholm ska bli en fristad för förföljda musiker.

– Jag ska be kulturförvaltningen i Stockholm stad att undersöka om vi kan hitta ett system för att ta emot även andra konstnärer, till exempel musiker, inom vårt fristadssystem, säger Madeleine Sjöstedt.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt säger att domen mot Pussy Riot aktualiserar frågan om fristäder för musiker. Frågan är inte ny. Yttrandefrihetsorganisationen Freemuse har sedan flera år tillbaka velat inrätta fristäder för musiker i Sverige, och Kulturrådet har i sin budget inför 2013 ansökt om extra medel för att inrätta just ett fristadsystem för musiker.

Nu vill alltså Madeleine Sjöstedt att Stockholm ska bli en fristad. Och hon tror att en utredning kan vara klar under hösten, bland annat ska utredningen visa hur mycket det skulle kosta.

– Jag vet ju vad det kostar att ta emot en författare, men vi måste se hur mycket det skulle kosta att ta emot en musiker, och om det finns svenska samarbetspartners som kan hjälpa till, för de här personerna måste hamna i ett sammanhang, säger Madeleine Sjöstedt.

Kerstin Brunnberg som är ordförande på Kulturrådet håller med om att domen mot Pussy Riot-medlemmarna pekar på behovet av ett fristadssystem.

– För det första är det inte bara enskilda människor som kommer att sitta i fängelse för något de inte borde sitta i fängelse för, utan det är ett antal konstnärer som tystas, det vill säga det är konst som inte kommer att höras mer. För det andra så tycker jag att det tyvärr är en övertydlig illustration av behovet av skydd för musiker, för tonsättare och för låtskrivare. Det är en fråga som också måste komma upp till diskussion och realiseras, precis som det finns fristäder för författare och journalister, säger Kerstin Brunnberg.

Därför välkomnar Kerstin Brunnberg beskedet från Stockholm stad, och säger att om det bara finns en stad som vill vara fristad för musiker, ja då finns också pengarna.

– Det beror på om det finns en stad eller en kommun som vill ta på sig att bli en fristad. Blir det en sådan fristad så är det min övertygelse att Kulturrådet kan gå in och stödja för den verksamhet som en musiker behöver för att kunna verka i sin fristad, säger Kerstin Brunnberg.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".