Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ALMQVIST AVGÅR

Erik Almqvist: Jag är oerhört ångerfull

Uppdaterat onsdag 14 november 2012 kl 15.00
Publicerat onsdag 14 november 2012 kl 13.35
"Jag har svikit partiet rejält"
(6:43 min)

SD-toppen Erik Almqvist avgår från sina ledande uppdrag inom partiet, sedan en film visat hur han använt rasistiska och sexistiska tillmälen vid ett bråk. Han sa på en pressträff att han ångrar sig och lämnar alla sina uppdrag inom partiet.

Däremot är det oklart om han behåller sin riksdagsplats.

– Det här är den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv, säger Erik Almqvist på presskonferensen.

– Jag lät mig provoceras, jag provocerade själv och jag sa saker som jag inte kan stå för.

– Jag har förbrukat mycket av mitt förtroende, och lämnar alla uppdrag inom partiet. Jag är oerhört ångerfull, fortsätter han.

Almqvist säger att han under perioden när händelsen inträffade var psykiskt pressad, kände ilska över att ha kallats rasist och mongo och en kort tid innan hade blivit överfallen med kniv.

– Men detta är bara petitesser i sammanhanget, mitt beteende är såklart oacceptabelt.

Almqvist säger att han inte kommer att lämna sin riksdagsplats i dag, men säger att han kommer fundera på hur han ska göra. Att bli politisk vilde är inte aktuellt, säger han, och han kommer inte att lämna partiet.

På frågan om varför han ljög om vad han sagt, bland annat i en intervju med Expressen, säger han att han aldrig ljugit.

– Jag har inte ljugit för någon journalist, jag har ingen minnesbild av det jag sa den kvällen, säger Almqvist på presskonferensen.

I en film som Expressen har publicerat, kallar Erik Almqvist, då partiets pressekreterare, i dag riksdagsledamot och SD:s ekonomisk-politiske talesman, en kvinna för hora, beskriver en berusad man för ”blatte lover” och säger till komikern Soran Ismail att han "beter sig som en babbe”.

– Almqvist har uppmanats att lämna sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, hans ledamotsplats i partistyrelsen och i partiets verkställande utskott. Jag har också bett honom att allvarligt fundera på sin roll som ledamot i Sveriges riksdag, sa Jimmie Åkesson på en presskonferens som hölls innan lunch.

I en intervju med P4 Extra säger Almqvist att han svikit partiet rejält.

– Jag har svikit partiet rejält med det beteendet som jag uppvisade den natten för några år sedan.

– Jag har betett mig och sagt saker som är oacceptabla. Jag tänker på hela situationen, att tjafsa med folk på stan och säga nedlåtande saker, i stället skulle jag såklart dragit mig undan, fortsätter han.

Erik Almqvist ångrar sina uttalanden, det säger han även till P4 Extra:s Lotta Bromé.

– Ja, såklart, det jag har sagt är heller ingenting jag kan stå för. Nu menar jag inte att det här på något sätt är att ursäkta, men jag var i en period när jag kände en oerhörd psykisk press. Jag hade straxt innan blivit jagad av knivmän bland annat och gick i terapi. Men det försvarar inte på något sätt.

Händelsen hade sitt urpsrung i en diskussion mellan SD-politikerna Erik Almqvist, Christian Westling, Kent Ekeroth och komikern Soran Ismail en tidig morgon för drygt två år sedan. Almqvist säger i filmen till Ismail att han är "svenskfientlig", att Sverige "inte är ditt land" och "du beter dig som en babbe just nu". Läs mer om turerna kring bråket här.

Startade i Lund

Erik Almqvist sitter i riksdagen sedan 2010 efter en karriär inom Sverigedemokraterna i Lund. Han var under åren fram till riksdagen förbundsordförande i Sverigedemokratisk ungdom (SDU) samt partiets pressekreterare.

Sedan januari i år är han partiets ekonomisk-politiske talesperson och sitter som ledamot i finansutskottet.

Almqvist föddes i Stockholm 1982 och fyllde 30 år i våras.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".