Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hemtjänsten

Mer än halva hemtjänsttiden försvann för 76-åring i Järfälla

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 05.55
Hemtjänsthalvering i Järfälla
(1:47 min)
1 av 2
Henrik Bergs mamma har fått sin hemtjänst neddragen från 245 timmar till 93 timmar i månaden, trots att hon är lika rörelsehindrad som tidigare. Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix
2 av 2
Dokument som visar delar av den hemtjänst som Henrik Bergs mamma beviljats.

Många äldre anser att de får hemtjänst för kort tid. En av dem är Henrik Bergs mamma i Järfälla. Hon har fått sin hemtjänst neddragen från 245 till 93 timmar per månad, trots att hon har samma hjälpbehov som tidigare. 

– Min mamma har stroke, sitter i rullstol och är förlamad i vänster sida. Hon har haft 245 timmar i månaden i hemtjänsthjälp. Nu så har det sjunkit till 93 timmar hux flux bara, säger Henrik Berg.

Har hon blivit friskare på något sätt så att hon har andra behov nu?

– Hon har exakt samma behov som för sex år sedan när hon fick sin stroke.

Hur känns det här för dig som son?

– Det känns ju tråkigt när man har en mamma som ringer och gråter, som har kissat på sig och ingen kommer och hjälper till. Det känns ju inte värdigt.

Nej, Henriks mamma är inte friskare nu utan behöver fortfarande hjälp med det mesta. Och de saker som ska utföras av hemtjänsten varje vecka står listade i ett beslut. Det är i stort sett samma saker nu som stod i förra årets beslut, men skillnaden är att det nu ska hinnas med på mindre än halva tiden.

Vi berättade förra veckan att såväl pensionärer, anställda inom hemtjänsten som hemtjänstföretagens branschorganisation säger att de nu ska hinna allt mer på kortare tid.

Och vid en närmare titt på beslutet över vad personalen ska hinna hemma hos Henriks mamma så förstår man att varje syssla inte får ta lång tid:

– Strykning kan utföras med 3,5 minut.

Hinner man göra något på tre och en halv minut?

– Nej, strykjärnet hinner inte ens bli varmt tror jag faktiskt, säger Henrik Berg.

Vi har talat med socialnämndens ordförande i Järfälla, Björn Falkeblad (M). Han säger att han inte kan kommentera enskilda fall på grund av sekretess.

Johanna Sjöqvist

Per Stahre
per.stahre@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".