Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hemtjänsten

Anmärkningar mot 16 av 20 hemtjänstföretag i Täby

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 05.15
Hemtjänstbrister i Täby
(1:36 min)
Karin Thalén vd på HSB Omsorg säger att hon tar allvarligt på kritiken. Foto: Per Stahre/ P4 radio Stockholm

16 av 20 företag som driver hemtjänst i Täby fick anmärkningar i kommunens egen granskning. En vanlig anmärkning var bristande kunskaper om Lex Sarahanmälningar, alltså de anmälningar om brister i vården som företagen själva måste göra till Socialstyrelsen.

HSB Omsorg var ett av företagen som fick en sådan anmärkning.

– Vi tar allvarligt på kritiken och tycker det är bra att våra uppdragsgivare och kommuner där vi finns följer upp vår verksamhet, säger företagets vd Karin Thalén.

-- Så att vi tar allvarligt på kritiken, och när det gäller Lex Sarahrutinerna så är det oerhört viktigt för den enskilde att det fungerar, det här med anmälningar när det gäller missförhållanden i vår verksamhet.

Täby kommun har ingen kommunal hemtjänst. Däremot finns det 20 hemtjänstföretag som den som har hemtjänst kan välja mellan. Förra året fick 16 av de 20 företagen anmärkningar av kommunens egen tillsyn.

Alla 16 fick anmärkningar för bristande dokumentation om patienterna, och hälften fick anmärkningar när det gällde rutiner för Lex Sarah-anmälningar. HSB Omsorg fick anmärkning på båda de punkterna.

– Ett resultat av den här uppföljningen är ju att vi har skärpt planen för kompetensutveckling och fortbildning för personalen. Så vi ser till att alla genomgår kunskap i social dokumentation, så det är en av de åtgärder vi har vidtagit. Sedan så har vi också sett över satsningar för nyanställda, och vi har också ett system nu för arbetsplatsträffar. Två gånger per år ska vi också gå igenom rutinerna för Lex Sarah och dokumentationsrutiner.

Det var ett halvår sedan den här rapporten kom. Hur skulle det se ut om Täby kommun gjorde samma inspektion nu?

– Min förhoppning är att vi har förbättrat oss.

Johanna Sjöqvist

Per Stahre
per.stahre@sverigesradio.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".