Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hemtjänsten

Vissa hemtjänstföretag bör inte få fortsätta enligt S i Täby

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 16.20
Politiker om hemtjänst
(1:22 min)
Bristerna i hemtjänstföretagen i Täby är så allvarliga att vissa av företagen inte borde få bedriva hemtjänst, säger socialdemokraten Jan-Olof Hedbom. Foto: Per Stahre/SR

De brister i hemtjänstföretagen i Täby som kommunens egen tillsyn visat är så allvarliga att vissa av företagen inte borde få bedriva hemtjänst. Det säger Jan-Olof Hedbom (S), andre vice ordförande i Täbys socialnämnd.

16 av de 20 hemtjänstföretagen i Täby fick anmärkningar i kommunens egen tillsyn. Det handlar bland annat om bristande rutiner för Lex Sarahanmälningar och bristande dokumentation.

– Den undersökning som kommunen har gjort visar ju att vissa av de här företagen faktiskt, om man hade byggt upp ordentliga kriterier för att kunna bedriva den här typen av verksamhet privat, innan man satte igång att sälja ut den kommunala hemtjänsten så skulle de inte ha fått tillstånd att bedriva hemtjänst.

Det säger Jan-Olof Hedbom (S), andre vice ordförande i Täbys socialnämnd.

Thomas Nilsonne är moderat och socialnämndens ordförande. Han drar inte alls samma slutsatser som Jan-Olof Hedbom av anmärkningarna mot hemtjänstföretagen. Tvärtom säger han att det är bra att bristerna kommer fram, och att det kommer att göra hemtjänsten bättre.

– Det här tycker vi är jättebra, och även de företagen som är leverantörer till Täby. Det här handlar ju inte om att man ska trycka ner de här företagen utan det här är ju stöttning från kommunens sida, att hjälpa till att få upp kvaliteten ordentligt.

Vad kommer att hända med de företag som inte förbättrar sig?

– Ja, jag utgår faktiskt från att alla gör det, för jag utgår ifrån att de företag som arbetar med våra äldre i Täby har som ambition att de ska leverera en god vård, omvårdnad, och det gör faktiskt de flesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".