Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Botkyrka

Ingen folkomröstning i Botkyrka

Uppdaterat fredag 14 juni 2013 kl 06.22
Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 00.15
Över 2000 av totalt 6 400 namn förklarades igår ogiltiga av valnämnden. Foto Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm

Det ser inte ut att bli någon folkomröstning om försäljningen av 1300 allmännyttiga lägenheter i Alby. När valnämnden i Botkyrka gått igenom de inlämnade namnunderskrifterna är det för många namn som är ofullständiga eller ogiltiga, enligt ett beslut i går kväll.

Underlaget som lämnats in lever inte upp till kommunallagens krav för att en folkomröstning ska hållas. Det beskedet kommer från valnämnden i Botkyrka i går kväll.

Det var den 31 maj som nätverket Alby är inte till salu lämnade in en namninsamling 6 400 med krav på en folkomröstning om Botkyrkabyggens försäljning av 1300 lägenheter till en privat hyresvärd, en fråga som fått känslorna att svalla i kommunen.

Enligt lagen måste kommunfullmäktige ta ställning till begäran om en lokal folkomröstning om minst 10 procent av kommunens röstberättigade kräver det. I Botkyrkas fall innebär det 6 296 namnunderskrifter från personer som är skrivna och har rätt att rösta i kommunen.

När nämnden räknat igenom de 6 400 namnen som lämnats in med krav på en folkomröstning visade det sig att nästan en tredjedel måste strykas på grund av dubbleringar eller ofullständiga namn eller personnummer. Genomgången visade enligt valnämnden bland annat att:  

  • 490 underskrifter gjorts av personer som inte är skrivna i kommunen.
  • 447 röstberättigade har skrivit på mer än en gång.
  • 457 underskrifter hade felaktiga eller oläsliga personnummer.

Till slut återstod bara 4353 namnunderskrifter, vilket inte är tillräckligt för en folkomröstning.

Beskedet togs emot med stor upprördhet bland initiativtagarna. I ett uttalande på Megafonens hemsida skriver företrädare för nätverket Alby är inte till salu att deras kampanj motarbetats av kommunen, och att valnämnden fällt initiativet "på teknikaliteter. "

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".