Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så lagar du Pontus Frithiofs goda sommarmat

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 13.50
FOTO: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Vad sägs om en smarrig matjessillstårta, Cevice och Glass Au Four?
Här hittar du recept på tårtan som Pontus Frithiofs delade med sig av i morgonprogrammet.

200 gr mörk kavring
75 gr smör
4 st gelatinblad
200 gr matjessill
1 gul lök
3 dl gräddfil
250 gr kesella (10 %)
0,5 tsk svartpeppar
1 msk sillspad
ev 1 nypa salt
1,5 dl gräslök, hackad 

Tillagning 
Finhacka brödet eller smula det i matberedare. 
Smält smöret och blanda med smulorna. Platta ut dem till en botten i en 24 cm form med löstagbar kant.
Blötlägg gelatinbladen.
Finhacka sill och lök och blanda med gräddfil, kesella, peppar och sillspad.
Ta upp och smält gelatinbladen över försiktig värme i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner smeten.
Häll fyllningen i formen och kyl ca tre timmar eller över natt.
Strö över gräslök och servera i ca 12 bitar.

CEVICE
Avocado
Mango
Gurka
Vattenmelon
Sommarlök eller röd lök

Tillagning
Skär allt i centimeterstora tärningar, blanda upp med rivet limeskal, limejuice, lite chili, lite vitlök och koriander samt olivolja.
Blanda allt i en skål och dressa med lime och olivolja. Smaka upp med flingsalt och ev peppar.
Vill du inte äta denna rätt vegetarisk, blanda i färsk lax i tärningar, och/eller skaldjur. 
Serveras kall!

GLASS AU FOUR
Baka en sockerkaka i en avlång form. Under tiden så gör du en helt vanlig marängsmet, som du sedan slår upp i en spritspåse.

När sockerkakan svalnat, så lägger du glass ovanpå, du bör ha minst lika mkt glass som du har sockerkaka, och skär till den så att den passar formen på sockerkakan.

Spritsa sedan marängsmeten runt om hela "bakelsen", så att den blir helt täckt, minst 1.5 cm tjockt lager. Frys sedan allt, och låt den stå i frysen minst 4h. (dagen innan går utmärkt!)

Ta ut Glass au fouren minst 15-30 min innan servering, baka i ugnen i max 10 min eller tills den får fin färg. Servera direkt!

Och gärna med svenska fina solmogna jordgubbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".