Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sämre badvatten i Stockholm - Mälaren sämst kvalité

Uppdaterat torsdag 11 juli 2013 kl 17.23
Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 07.00
Badgäst: Det såg ganska genomskinligt och bra ut
(1:18 min)
Smedsuddsbadet är en av platserna med dåliga provresultat för i år. Foto: Scanpix

Badvattnet vid flera utebad i Stockholm är sämre i år än tidigare. Mälaren har sämst resultat men troligen beror resultaten på tillfälliga föroreningar. Enligt miljöförvaltningen är det svårt att säga exakt varför kvalitén är sämre i år än tidigare, men man ser resultaten som tillfälliga och inte så dåliga att man går ut aktivt och varnar för det.

Under sommaren tas regelbundna vattenprovtagningarna vid Stockholms drygt 30 badplatser. Och provtagningarna visar att badvattnet på flera håll är sämre än tidigare år. Främst gäller det badplatserna längs med Mälarens utlopp.
- Det är svårt att säga varför det är sämre i år men det är mycket som händer i stan. Det byggs mycket, det har regnat en del i början av sommaren och det har varit olika varianter av ouppmärksamheter av vissa verksamheter i år. Men det är inte jättedåliga värden, så det är inget vi går ut och varnar för, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid miljöförvaltningen till P 4 Stockholm.

Han kan inte svara på vad man kan göra för att värdena ska bli bättre och det är först i slutet av sommaren som miljöförvaltningen kan utreda vad som ligger bakom den försämrade kvalitén i år.
- I slutet av sommaren kan vi eventuellt analysera det som hänt och vad det är som kan ha påverkat vattnet så pass negativt, och då kan vi försöka att åtgärda det till nästa år. 

Och skillnaden är stor. Under hela förra året var det två prover som var otjänliga medan det bara hittills i år har varit åtta prover som visat sig vara det.
- Det har varit mycket avvikande prover nu i början av sommaren, men det är tillfälliga resultat, försäkrar Jerzy Slazak.

Han menar att man inte behöver vara orolig för att bada i vattnet men att barn och personer med nedsatt immunförsvar ändå ska vara lite extra försiktiga.
- Att bada går bra men man ska inte dricka vattnet, det är ju tarmbakterier i som kan orsaka magproblem. Men bakterierna går inte genom huden.

Han kan heller inte se att det är någon långtgående negativ trend utan resultaten varierar från år till år.
- Det beror på sommarvädret. I år var det en del nederbörd som kan ligga bakom, men också andra saker som vi inte kunnat sätta fingret på än, men efter sommaren ska vi analysera det.

Officiella strandbad är platser som är anlitade av kommunen. Definitionen av badplats är där folk badar av tradition enligt Jerzy Slazak. Bland de bad som uppvisade dåliga provsvar hör Ängbybadet, Smedsuddsbadet och Ormberget.

Havs- och vattenmyndigheten, Hav, har tidigare i år gått ut och varnat för att Sveriges badvatten kan försämras om inte kommunerna tar tag i problemet med det åldrande avloppsnätet skriver Svenska Dagbladet.

På webbportalen Badplatsen kan du själv hitta information om kvalitén på badplatser runt om i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".