Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rävskabb ökar i Stockholms län - i Vallentuna har flera hundar smittats

Publicerat fredag 19 juli 2013 kl 14.15
Vanligt att hundar smittas
(0:42 min)
Allt fler rävar drabbas av skabb i Stockholmsområdet. Foto: Scanpix

Rävskabb ökar återigen i Stockholmsområdet. Statens veterinärmedicinska anstalt uppskattar att de fått in fler rapporter än vanligt hittills i år.

De angripna rävarna söker sig gärna till bostäder för att leta efter föda. Tidningen Mitt i berättade häromdagen att rävar med skabb härjar i villaområden i Vallentuna norr om Stockholm. Rävarna har till och med tagit sig in i hus och uppemot 30 hundar kan ha smittats.
-Många ringer ju bara för att de har hittat en död räv med skabb på tomten eller i närheten och vill ha den bortplockad, säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på SVA.

Någon statistik över antalet rapporter om räv med skabb förs inte, men Caroline Bröjer tycker att det går att se en ökning i antalet samtal under våren och försommaren. SVA har fått in rapporter från flera håll i landet. Bland annat Västerbotten, Västernorrland och Stockholmsområdet.

Caroline Bröjer berättar att det även var ovanligt många lodjur som smittades med skabb under förra året, det rör sig om samma skabb-grupp som räven. Smittade hundar blir friska efter någon veckas behandling, men de allra flesta rävar och lodjur som får skabb dör.
-I princip dör de av utmärgling, de orkar inte jaga och dör i svält.

Hundar kan smittas av skabb både genom direkt kontakt med rävar eller genom att skabbkvalster fastnat på platser där smittade djur har rört sig. Även människor kan smittas, men det är mycket ovanligt och ger endast kortvariga besvär.

För den som hittat en död räv som man misstänker har skabb är rådet att skicka in den till SVA för obduktion. Tänk bara på att inte röra räven utan handskar eller annat skydd.
-Alternativet är att gräva ner eller bränna djuret, så att man inte sprider smittan vidare till hundar och andra djur som vistas i området, säger Caroline Bröjer.

Hanna Anander/TT

De angripna rävarna söker sig ofta till bostäder för att leta efter mat och bland annat kan hundar smittas av skabben

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".