Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare kritisk till nya rön att kvinnor över 30 är mest fertila

Publicerat måndag 22 juli 2013 kl 16.58
"Ska inte dra för stora växlar på det här"
(1:53 min)
Ny forskning visar att kvinnor mellan 30 och 35 till med kan vara mer fertila än yngre kvinnor.

Nu visar ny forskning att det inte är så mycket svårare att bli gravid i äldre ålder som man tidigare trott. I en nyligen publicerad studie visade det sig att kvinnor i åldern 30 till 35 till och med hade lättare att bli gravida än kvinnor mellan 20 och 24. Men Claes Gottlieb som är fertilitetsläkare på Sophiahemmet i Stockholm är kritisk till studien.

Under ett års tid följde danska och amerikanska forskare närmare 3 000 kvinnor mellan 20 och 40 år. Studien som publicerades i tidskriften Studies in fertility and sterility visar att det inte alls är särskilt mycket svårare att bli gravid efter 30. Snarare tvärtom.

78 procent av kvinnorna mellan 20 och 24 år lyckades bli gravida medan 72 procent i gruppen 35 till 40 blev det. Men det kanske mest anmärkningsvärda var att kvinnorna mellan 30 och 34 år var mest fertila. Där lyckades hela 87 procent bli gravida.

En förklaring skulle enligt studien kunna vara att kvinnorna i den äldre åldersgruppen lever ett hälsosammare liv. Men Claes Gottlieb som är fertilitetsläkare på Sophiahemmet i Stockholm menar att det är en för liten studie för att dra några säkra slutsatser av den men att resultatet skulle kunna bero på att kvinnorna i den yngre åldersgruppen i större utsträckning drabbats av könssjukdomen klamydia.
- Det här kan ge fel signaler. Det är en liten studie och det finns massa felkällor så man kan av detta inte dra några säkra slutsatser. Resultat avviker väldigt mycket från tidigare forskning men den måste verifieras av andra oberoende forskare innan man kan dra några slutsatser, säger han till P 4 Radio Stockholm.

Resultatet som alltså går emot tidigare forskning kanske kan komma som en glad överraskning för många stockholmare. Här är medelåldern för att bli gravid nämligen högst i landet. I Stockholms län är förstföderskan i snitt 30,0 år, att jämföra med 28,5 i hela landet enligt Statistiska centralbyrån. För cirka 20 år sedan, 1976, födde Stockholmaren sitt första barn vid en snittålder på 25,1

Men åldern är fortfarande den viktigaste negativa faktorn för kvinnors fertilitet även enligt den nya studien och graviditet i äldre år kan även innebära andra komplikationer, De nya rönen visar dock att fertiliteten alltå inte lika mycket eller så tidigt som tidigare forskning tyder på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".