Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Feministgrupp i aktion mot omtalad våldtäktsdom

Publicerat tisdag 1 oktober 2013 kl 10.37
Moa från Femen: Vi står bakom flickan
(2:41 min)
1 av 3
Moa från Femen protesterade mot hovrättens friande dom. Foto: Anders Hildemar Ohlsson, P4 Radio Stockholm.
2 av 3
"Nej betyder nej" var feministgruppen Femens budskap. Foto: Anders Hildemar Ohlsson, P4 Radio Stockholm.
3 av 3
Kvinnorna blev utkastade av hovrättens vakter. Foto: Scanpix.

Feministgruppen Femen Sweden samlades idag vid Svea Hovrätt på Riddarholmen i Stockholm och protesterade mot den omtalade våldtäktsdomen i Tensta. Sex pojkar som tidigare dömts för gruppvåldtäkt på en 15-årig flicka friades helt av hovrätten.

– Jag gör det för att visa att det här inte är okej. Det är äckligt hur sex våldtäktsmän får gå fria, säger Moa som är en av kvinnorna som protesterade vid hovrätten.

Hur gick det till?

– Vi gick in i hovrätten, tog av oss tröjorna och började skrika slagord. Vi stod i våran Femen-pose och sen kom vakterna och släpade ut oss, men vi fortsatte skrika här utanför också.

Är det verkligligen fruktbart att protestera på det här viset?

– Ja, jag tror det. Även om det inte påverkar om det blir en fällande dom så visar vi att vi står bakom flickan. Hon är inte ensam, hon har hela Sverige bakom sig, säger Moa.

Varför är ni bara på överkroppen?

– Det är en Femen-grej. Bröst är våra vapen. Bröst drar till sig uppmärksamhet. Det är lite kyligt, men det är inga problem.

Hur tror du att det här kommer att sluta?

– Förhoppningsvis med en massa rubriker, att det här blir väldigt uppmärksammat och att folk tar sig i kragen och försöker göra någonting!

Detta har hänt:

Sex tonårspojkar som tidigare dömts för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Tensta i Stockholm i mars friades på fredagen helt av Svea hovrätt.

Fem av pojkarna dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt medan den sjätte dömdes för försök.

Tingsrätten ansåg att flickan befunnit sig i vad som juridiskt kallas för ett hjälplöst tillstånd. Hon hade varit i numerärt underläge, kände inte de påträngande pojkarna och var rädd för att de skulle slå henne om hon inte gjorde som de sade.

Men hovrätten har gjort en helt annan bedömning och kommit fram till att flickan visserligen befann sig i "en mycket utsatt situation" men att hon i lagens mening, så som lagtexten såg ut före den 1 juli i år, inte befann sig i hjälplöst tillstånd.

Dessutom anser inte hovrätten att pojkarnas berättelser saknar trovärdighet, vilket tingsrätten gjorde.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".