Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Så lagar du asiatisk lax med ingefära

Publicerat torsdag 9 januari 2014 kl 11.42

Så här efter julledigheten kan det sitta fint med en maträtt lång ifrån julbordet. Kocken Tove Nilsson tipsar om asiatisk ingefärslax.

Köp Hem: 

  1. 600 g färsk lax (portionsbitar) eller annan fisk
  2. En rejäl ingefära
  3. 2 citrongräs
  4. 1 dl japansk soja
  5. 2 krukor färska örter, tex koriander, mynta eller thaibasilika 

I skafferiet: 

  • Vitvinsvinäger
  • Ris
  • Olja
  • Salt 

Gör så här:

Skala och finhacka ingefäran. 

Banka citrongräset och strimla fint. 

Fräs ingefära och citrongräs i olja i en stekpanna. 

Tillsätt soja. 2 msk vinäger och 1 dl vatten. Låt puttra ihop ca 5 minuter. Lägg ned laxen i såsen och låt sjuda under lock eller folie ca 10 minuter. Laxen ska bli genomstekt men fortfarande ha en lite rå kärna. 

Strö över hackade örter och smaka av såsen med eventuellt mer soja eller vinäger. 

Ös laxen med såsen och servera tillsammans med ris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".