Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om statligt stöd till bostadsbyggande

Publicerat torsdag 13 mars 2014 kl 05.00
"Vi måste ha rätt till en egen bostad"
(1:48 min)
1 av 2
Lawen Redar (S) vill att en nationell bostadsfond ska skapas för att öka bostadsbyggandet. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
2 av 2
Jessica Rosencrantz, ordförande i MUF i Stockholms län. Foto: Andreas Alfredsson /TT.

Riksdagskandidat Lawen Redar (S) vill att staten ska subventionera bostadsbyggande genom en nationell bostadsfond.

Vad tycker du? Kommentera under #stockholmsval14

– 56 procent av Stockholms unga bor antingen kvar hos sina föräldrar eller måste hoppa mellan andrahands- och tredjehandskontrakt. De får aldrig chansen att flytta hemifrån och få ta klivet till att bli vuxen, som egentligen utgör en rättighet. Rätten till att få en egen bostad, det är det som man inte får idag.

Socialdemokraten Lawen Redar kandiderar själv till en riksdagsplats och ser bostadsbristen bland unga som ett stort problem.

Hon vill att de kommunala bostadsbolagen ska bygga mer, och att kommunerna i länet ska samarbeta kring bostadsbyggandet.

Lawen Redar vill också att staten ska börja subventionera bostadsbyggandet, och få en slags motsvarighet till 1960-talets miljonprogram.

– 1965 tog vi ett historiskt beslut i Sverige om att bygga en miljon bostäder. Det är ingenting som är nytt i svensk historia utan det kan man ju göra igen. Men då hade vi ju AP-fonderna som stödde den politiken för att kunna bygga. Idag har vi andra förutsättningar och då måste vi se över vad vi kan göra med den ekonomiska nivån som vi har idag i Sverige.

Riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz (M), som också är ordförande i MUF i Stockholms län, är tydligt emot förslaget om att staten ska vara med och subventionera bostadsbyggandet.

– Jag tror att subventioner riktade till byggföretagen bara riskerar att snedvrida reglerna på bostadsmarknaden och för byggandet. Jag ser ju hellre att man börjar i helt andra änden, tittar på hur man kan förenkla. Tar bort en hel del onödiga regler och krångel när man bygger bostäder, hellre än statliga subventioner, säger hon och fortsätter;

– När man lyssnar på vad byggherrarna vill ha så efterfrågar de i grund och botten inte subventioner, utan snarare likvärdiga spelregler för alla och tydliga och långsiktiga spelregler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".