Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler pendlare kan få parkeringsplats

Publicerat torsdag 27 november 2014 kl 05.52
Från 3 000 till 6 000 parkeringsplatser
(1:36 min)
Pendlarparkering i Tyresö. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio
1 av 4
Pendlarparkering i Tyresö. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio
Lotta Norberg. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio
2 av 4
Lotta Norberg använder parkeringen i Skrubba. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio
Daniel Helldén (Mp), trafikborgarråd. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio
3 av 4
Daniel Helldén (Mp), trafikborgarråd. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio
Pendlarparkeringen i Tyresö. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio
4 av 4
Pendlarparkeringen i Tyresö. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio

Miljöpartiet i Stockholms stad vill dubbla antalet pendlarparkeringsplatser i staden. Syftet är att minska antalet bilar inne i stan.

Lotta Norberg är en bilpendlare som använder sig av infartsparkeringen i Skrubba i Tyresö.

– Jag önskade att jag inte behövde bilen jag önskar att jag bara kunde gå och ta bussen överallt så att jag inte skulle använda bilen men jag måste ju ha det när jag ska hämta och lämna liksom, säger Lotta Norberg.

Pendlarparkeringen vid Skrubba i Tyresö är mycket populär. På parkeringen ska det bli 70 parkeringsplatser till från dagens hundratal.

Miljöpartiet vill dubbla de dryga 3 000 pendlarparkeringsplatserna som finns idag. Syftet är att minska biltrafiken inne i stan, säger Daniel Helldén (MP) som är trafikborgarråd i Stockholm stad.

– Det här ju ett sätt att göra att de som bor längre ut kan ställa bilen parkera den och ta kollektivtrafiken in till stan, säger han.

Men ni är ju Miljöpartiet, borde inte ni vilja att man snarare bygger ut kollektivtrafiken än att man får folk att ta bilen till kollektivtrafiken?

– Absolut, och det är ju någonting som vi driver att kollektivtrafiken ska byggas ut. Vi vet samtidigt att det finns människor som bor på ett sådant sätt idag där det inte finns kollektivtrafik och så länge den inte är utbyggd så måste vi se till att de på ett enkelt sätt kan flytta över till kollektivtrafik. Då är de här infartsparkeringarna just ett sådant sätt, säger Daniel Helldén (MP).

Idag kostar de flesta av Stockholms 22 pendlarparkeringar en slant att stå på, men på sex av dem står man gratis om man har SL-kort. Daniel Helldén menar att så många som möjligt av infartsparkeringarna ska fungera på det sättet.

– Det bästa är ju om folk att då använda det incitamentet att de tar bussen helt enkelt så det kommer vi arbeta för och det är ju vårt mål, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".