Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Anonyma faderskapstest

Publicerat fredag 19 april 2002 kl 08.35
Osäkra pappor kan via ett svensk företag på internet ta reda på om barnen verkligen är deras egna i biologisk mening.
Allt sker anonymt, till skillnad mot faderskapstest gjorda med myndigheters medverkan där alla inblandade informeras. På företagets nätsidan utlovas full diskretion - det innebär i praktiken att vem som helst kan kan skicka in DNA från familjemedlemmar utan att tala om det. Enligt svensk lag är det dock endast rättsmedicinalverket vid rättsgenetiska institutet i Linköpings som i juridisk mening har rätt att fastställa ett faderskap. Där används blodtest och den läkare som utför testet är enligt lag skyldig att infomera båda vårdnadshavarna och också kräva legitimation i samband med provtagningen. Resultatet av ett anonymt test är därmed inte giltigt i domstol och kan alltså inte användas i faderskapsmål. Bertil Lindblom är professor vid rättsmedicinalverket och han är positiv till att privatpersoner kan få DNA-analyser utförda utan myndigheters inblandning. Däremot är han kritisk till att företaget inte följer den lagstiftning som gäller vid blodanalys, det vill säga att samtliga inblandade informerats.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".