Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sista minuten-tips till julbordet

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 08.10
Mjuk Pepparkaka med Lingonfrosting Foto:Peder Gustafsson/Sveriges Radio
1 av 2
Mjuk Pepparkaka med Lingonfrosting Foto:Peder Gustafsson/Sveriges Radio
Wasabisill Foto:Peder Gustafsson/Sveriges Radio
2 av 2
Wasabisill Foto:Peder Gustafsson/Sveriges Radio

Gör dig populär genom att slänga ihop en egen sill till julbordet eller varför inte ge bort en burk med Wasabisill i julklapp. Bli ännu populärare med att avrunda julbordet med en Mjuk pepparkaka med lingonfrosting.
Anette Rosvall tipsar om både god sill, efterrätt och dryck till julbordet.

En egen sill till julbordet piggar alltid upp. Den här är dessutom lite speciell med sin Japanska touch, vågar du göra Carros Wasabisill?

Det här behöver du:

  • 1 burk 5 minuters sill (i bitar)
    2 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 2 dryga msk wasabi
  • 1 hel pressad lime
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka dill
  • 4 cm riven färsk ingefära
  • 1 klyfta riven vitlök
  • socker o salt

Gör så här:
Nu är det bara att röra ihop allt helt enkelt! Men börja med crème fraiche, majonnäs och wasabi, när det är lent och fint, rör du ner resten! Smaka av ordentligt. Det ska vara starkt så det tjongar om det, tycker i alla fall Anette. Häll upp i burk eller på serveringsfat.

Mjuk pepparkaka med lingonfrosting
Dags för något gott till efterrätt. Mjuk pepparkaka med lingonsylt… Mamma Mia! Denna kaka är inte särskilt kladdig, mer tung och fuktig. En trevlig kusin till kladdkakan kan man säga.

Ingredienser

  • 3 st ägg
  • 2.5 dl socker
  • 100 g smör, riktigt mjukt
  • 1 dl gräddfil
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk pepparkakskryddor
  • 0.5 dl lingonsylt

Till dekoration

  • 200 gram rumsvarm färskost
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 dl frysta lingon (1 dl till frostingen och 1 dl till dekoration)  

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Nu ska här vispas! Ägg och socker ska bli pösigt tillsammans. Sedan ner med i smör, gräddfil, lingonsylt och kryddor. Sikta vetemjöl och bakpulver lite för sig och vänd sedan försiktigt ned det i smeten. Ja, nu är det en ganska tjock tung smet men det är helt i sin ordning. Häll upp smeten i en bröad form och grädda i 30-50 minuter, beroende på hur effektiv din ugn är. Provstick kakan i mitten, den skall inte vara kladdig. Stjälp upp det lilla undret på en tallrik och låt den svalna innan du eventuellt dekorerar med frosting och finfina lingon.

Frostingen gör du på detta vis: Vispa smör och florsocker tills det blir vitt och fluffigt, ner med färskosten i omgångar. Och till sist ner med 1 dl lingon. Ju mer du vispar desto mer rosa blir det i färgen. Stanna när du är nöjd och bred frostingen över kakan. Dekorera med frysta lingon.

 

Alkholfritt , körbart eller ansvarsfullt – du bestämmer! Lite dricka till julmaten:
Mikeller Drinkin in the snow #1967 –  Alkoholfri öl med smak av maltbröd, örter och citrus.
Eriksbergs Julbordslager #1960 – Även här smak av maltbröd men även av knäck och torkad frukt.
Nygårda lagrad Julmust #1972 eller #1961 – en lite vuxnare must med fin och festlig flaska.

Anette tycker att bästa julölen skall vara av det mörkare lite sötare slaget.
Här kommer några tips
:
Innis & Gun Rum Finnish Oak Aged Beer #11598 – knäckig doft med inslag av dadlar örter och vanilj. Riktigt julig med andra ord.
St Eriks Julale #11369 - söt, mörk och maltig, lite som en sirapslimpa med tydliga pomeranstoner.
Liefmans Glühkriek – ett mera fruktigt och bubbligt alternativ till glöggen är den Belgiska ölen Leifman. Du värmer den försiktigt så att inte kolsyran försvinner och sörplar den sedan som vanligt till adventsfirandet.

Bästa julsnapsen:
Julsnaps Royal från Järvsö #87985 – klassiska julsmaker som kanel, pomerans och kardemumma.
Sommarstörm Yttervala Kummin #86548 – ekologiskst och småskaligt producerad. Klassiska smaker (dill, kummin och citrus) som passar till exempel till den gravade laxen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".