Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler unga bor kvar hemma

Publicerat måndag 5 januari 2015 kl 05.00
Familjeekonom: Många unga slipper betala hyra
(1:34 min)
Ett stökigt rum med kläder slängda i en hög på golvet. Foto: Fredrik Sandberg /TT.
1 av 3
En ungdom kostar 4 000 kronor i månaden. Foto: Fredrik Sandberg /TT.
Jonas Hagetoft på Hyresgästföreningen. Foto: Peter Johansson /Sveriges Radio.
2 av 3
Jonas Hagetoft på Hyresgästföreningen. Foto: Peter Johansson /Sveriges Radio.
Bodil Halllin, familjeekonom på Ikanobanken. Foto: Peter Johansson /Sveriges Radio.
3 av 3
Bodil Halllin, familjeekonom på Ikanobanken. Foto: Peter Johansson /Sveriges Radio.

I bostadsbristens Stockholm tvingas allt fler unga bo kvar i sina föräldrahem. Enligt Hyresgästföreningen bor nästan var tredje person mellan 20 och 27 år kvar hemma.

Tycker du att ungdomar ska betala hyra hemma?

– Ja, det ser väldigt illa ut, det är väldigt många som bor kvar hos sina föräldrar fortfarande, säger Jonas Hagetoft på Hyresgästföreningen.

P4 Radio Stockholm rapporterade för en tid sedan att trångboddheten ökar i länet. En av orsakerna kan vara att allt fler ungdomar bor kvar in sina föräldrahem, sa fastighetsbolaget Botkyrkabyggens VD Ulf Nykvist.

Enligt Hyresgästföreningen är det nästan en av tre av Stockholms unga i åldern 20 till 27 år som är så kallade mambos. En av de frågor som många föräldrar känner är svår är om barn som har ett jobb ska betala för sig när de bor kvar hemma.

– Ja, men det är jobbigt för helt plötsligt ska man börja ta betalt från sina barn. Det är en helt ny situation och det är lika jobbigt för båda parterna. Det är lika bra att vara medveten om det. Men se det som att barnen nu är vuxna så det är två helt jämbördiga parter, säger Bodil Hallin som är familjeekonom på Ikano bank.

Bodil Hallin tycker att ungdomar som gått ur gymnasiet och som skaffat sig ett jobb ska betala hemma. Hon hänvisar till Konsumentverkets beräkningar som visar att det kostar ungefär 4 000 kronor per månad att ha en 20-åring boendes hemma - något mer för en kille, något mindre för en tjej.

– Jag tycker man gör sina ungdomar en stor tjänst för att genom att betala hemma så lär sig ungdomar vad saker kostar, lär sig planera sin ekonomi och är mycket mer rustade när de väl flyttar hemifrån, säger Bodil Hallin.

Följ #unggranskning i sociala medier.

Så mycket kostar det

En hög med mynt av olika valörer. Foto: Christine Olsson /TT.
Inga direkta nyheter, men många hårda ord var innehållet när riksdagspartierna debatterade ekonomi. Foto: Christine Olsson /TT.

Utgifter per månad (kr).

Kvinna  

 • Mat: 1 410
 • Förbrukningsvaror: 60
 • Hemutrustning: 160
 • Medier: 250
 • Hyra, el: 1 840
 • Hemförsäkring:  30

Summa: 3 750 kronor.

Man

 • Mat: 1 860
 • Förbrukningsvaror: 60
 • Hemutrustning: 160
 • Medier: 250     
 • Hyra, el: 1 840
 • Hemförsäkring: 30

Summa: 4 200 kronor.

Källa: Konsumentverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".