Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Julmat i en hast!

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 14.27
Gösta Rik. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Gösta Rik. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Köp hem fem- kocken Gösta Rik ger oss sina tips på snabb och enkel mat att göra till julbordet.

När julen inte gick riktigt som den var planerad och ni står där utan mat och idéer på vad ni ska köpa så vill jag  här nu ge lite tips på klassiska julrätter men också ge er förslag på lite annat gott.

 -Julskinkan är ett måste på julbordet, tycker jag. Köp en färdig om du har bråttom och griljera den så här:

Köp hem:

  • 1 st äggula
  • 3 msk osötad senap
  • 1 msk honoung
  • 1 tsk potatismjöl
  • 3 msk ströbröd finns också glutenfri ströbröd om det skulle behövas

Blanda ägg,senap, honung och potatismjölet till en "smet" som vi penslar på skinkan. Strö sen på ströbrödet och garnera med några hela kryddnejlikor och kör sen skinkan i ung ca 10 -15 min tills fin gyllenbrun färg.

- Sill ska vi också ha på bordet tycker jag och köp gärna en vanlig löksill men också är en senapssill en självklarhet. Skulle vi vara lite våghalsiga och vilja testa något nytt här så kan man enkelt göra en egen sill av löksillen genom att hälla av spadet samt skölja sillen under kallt vatten i ca 1 min och sen göra sin egen kryddning. Här sätter bara fantasin gränser!

I klara sillinläggningar är grunden en så kallad 1 2 3 lag vilken består av 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten. Sen om man vill ha den med mer sting i eller lite sötare tar man mer eller mindre av socker och ättika

 - Asiatisk inläggning ca 10 port

  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 3- 3 1/2 cm ingefära
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 2 burkar inläggningssill (à 420 g)
  • 1 kruka koriander

1. Koka upp 123-lagen.

2. Finstrimla ingefära, chili samt skiva vitlöken tunt.

3. Skär dina sillfiléer lite på snedden eller dina avsköljda sillfiléer

4. Lägg allt i lagen och sedan i en tätsluten burk och låt stå i 24 h. (Det går fortare med den avsköljda sillen.)

Senapssill

Vi använder den avsköljda sillen för det går fortare.  

Senapssås:

1 dl gräddfil

1dl creme fraiche

1 msk dijonsenap

0.5 tsk gula senapsfrön

hackad dill

 - Här väljer vi igen att använda den redan avsköljda sillen så att det ska gå fortare sen gör vi en god senapssås av 1dl gräddfil och 1 dl creme fraiche samt 1 msk dijonsenap samt 1/2 tsk gula senapsfrön och lite hackad dill. Eftersom vi använder en redan inlagd sill så behöver den inte göras dagar i förväg.

Janssons snabbfrestelse

- Denna Jansson gör vi snabbt och enkelt med lite överbliven koktpotatis för att det skall gå fort och smidigt.

 1. ca 20 st kokta potatisar

2. 1 gul lök

3. 5 dl 40% grädde

4. En liten burk anjovis

5. Salt och peppar

1. Vi börjar med med att i detta fall, skiva potatisen grovt. Vi kan tyvärr inte strimla den då den redan är kokt och kommer bara gå sönder. Strimla löken fint.

 2. Koka upp grädden tillsammans med anjovisen samt lite av spadet, ta så mycket du gillar. Gillar du smaken så ta i mer och minder om du inte gillar den. Tillsätt sen löken som får koka mjukt i grädden. Detta ska sen reduceras ner och bli krämigt för att därefter ha i din kokta potatis. Jag skulle uppskatta att denna "snabb" Jansson tar ca 20 min att göra mot om du skulle göra på traditionellt sätt kanske upp mot en timme.

Om vi känner att vi har tid men också om det är svårt att hitta just dina julköttbullar som är utan ägg och gluten så rekomenderar jag att vi även gör förra veckans "köp hem fem" julköttbullar.

1. Blandfärs 1 kg

2. Potatismjöl 100g

3. Mald kryddpeppar 1/2 tesked

4. Mald nejlika 1/2 tesked

5. Lökpulver 1 tesked alt 1 st hackad gullök

Ha också hemma.

- Salt och peppar

- Vatten 2.5 dl

- Olja till stekning

Så här gör vi våra köttbullar.

1. Vi lägger våran färs i en bunke eller om vi har en hushålls assistent därefter blandar vi ut potatismjölet med vattnet och häller i färsen vi kryddar upp med våra kryddor. Sen blandar vi allt väl och formar därefter helt enkelt våra köttbullar ca 30 g och steker i en stekpanna på medelvärme. På detta sätt så får vi en allergi ren köttbulle som dom flesta kan äta. Idag på skolan så är den vanligsate allergin mjölkprotein och gluten men också laktos och ägg. Dessa köttbullar gör alla barn glada och man slipper göra flera stycken.

Vad sägs om en bit inkokt lax? Det är alltid gott med lite fisk och denna lax går snabbt och är väldigt enkel. Och så här gör vi med 1 sida lax

1. 2 st rödlökar

2. 2 st morötter

3. 3 l vatten

4. 2 dl ättika 12%

5. 1 msk vitpepparkorn

6. ca 10 st kryddpepparkorn

7. 5 st lagerblad

8. 2 msk salt

Tillred lagen med vatten och ättika och tillsätt sedan de torra kryddorna. Koka upp och låt lagen sjuda i 30 minuter. Tillsätt morot och lök och låt sjuda i 10 minuter till. Sen lägger vi våran skinnfria lax i en stor form och slår över lagen över fisken. Ugnen ska vara uppvärmd till 120 grader och låt laxen ska vara inne i 20 minuter. Låt sen laxen stå och svalna för att sen serveras.

En annan sak som är gott är om man nu inte skulle hitta en skinka för att man är lite sent ute är att köpa en stor och fin svensk kyckling och köra den i ugnen med en "jul rubb" den kryddblandningen skulle kunna bestå av (torkade kryddor) Ingefära, nejlika samt kryddpeppar som vi gnider in kycklingen i och sen kör i ugn på 160 grader i ca 45 min tills den är klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".