Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet självmord ska halveras

Publicerat fredag 9 januari 2015 kl 15.12
Professor: Rollspel i skolorna är ett bra verktyg
(3:51 min)
Danuta Wasserman
1 av 2
Danuta Wasserman, professor vid Karolinska institutet i Solna. Foto: Sara Cosar/ Sveriges Radio
En kvinna bakom ett bord med piller. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
Få som begår självmord behöver kvalificerad hjälp. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Stockholms läns landsting blir först i Sverige med att försöka halvera antalet självmord bland unga.

En stor europeisk studie visar att man genom rollspel och information på skolor kan minska självmorden bland unga. 

Forskaren Danuta Wasserman, professor i självmordsprevention vid Karolinska institutet i Solna, har fått pengar för att utforma sättet att arbete till svenska ungdomar.

– Det är väldigt sällan som unga människor som begår självmordförsök lider av allvarliga psykiska sjukdomar. Det är bara tolv procent av ungdomarna som behöver kvalificerad hjälp med psykolog eller psykiater, säger hon. 

Samtidigt är det många unga som mår dåligt. Nästan varannan, 40 procent av de europeiska skolungdomar som ingått i studion, mår inte bra.

Arne och Lena Falkbäck var med om det ofattbara för tio år sedan. Deras 13-åriga dotter Linda tog sitt liv.

– Det är knappt vi förstår det än i dag, säger Arne.

Händelsen kom som en total överraskning för Arne och Lena. De kunde inte förstå det alls. Linda var alltid glad och öppen. 

Senare fick de reda på att Linda hade blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp i skolan. Därefter följde en rad händelser som tog knäcken på henne. Hon blev misshandlad och det började spridas rykten.

– Det blev för mycket för henne. Det fanns ingen hjälp och hela begreppsvärlden raserades. Ett oövertänkt genomblick kan sånt här inträffa, säger Arne.

Efter att dottern begick självmord startade Arne och Lena stifltelsen "Våga vara dig själv". Här ordnas bland annat läger för ungdomar för att stärka deras självkänsla och självförtroende genom olika aktiviteter.

Arne och Lena förvånas inte över resultatet i den nya europeiska studien som visar att antalet självmord skulle kunna minska med ganska enkla medel - genom föreläsningar, affischer och rollspel kring psykisk ohälsa.

– Det låter som att studien är tagen från våra läger. Jag lyfter på hatten för den här undersökningen, men det kommer krävas mer av skolväsendet, lärarna och makthavarna, säger Arne Falkbäck. 

En av forskarna bakom studien, Danuta Wasserman på Karolinska Institutet, är övertygad om att bättre information i skolorna skulle minska självmordsstatistiken bland unga.

– Ja, det tror jag. Det är visserligen den första studien, men den är gjord på en väldigt stor grupp ungdomar.

Stockholms läns landsting har fått en halv miljon kronor för att jobba vidare med frågorna. På sikt hoppas Danuta Wasserman att man även får pengar för att utveckla ett slags rollspel på nätet där  alla med smartphone eller dator kan vara med och bilda en social gemenskap på internet, under handledning av instruktörer.

På samma sätt fick ungdomarna i studien diskutera svåra frågor i grupp. Det handlade till exempel om föräldrar som skiljer sig, om någon anhörig som dör, när någon i familjen är psykiskt sjuk eller när en ung flicka blir gravid.

– Det viktigaste sättet att förebygga självmord är att hjälpa unga medan de fortfarande mår bra. Det finns så många verktyg och så många vägar, säger Danuta Wasserman, professor i självmordprevention.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".