Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemlig ubåtsjakt avslöjad

Publicerat söndag 11 januari 2015 kl 03.20
En stridsbåt letar efter en ubåt i Stockholms skärgård. Foto: Pontus Lundahl / TT.
En ny hemlig ubåtsjakt i Stockholms skärgård avslöjad. Foto: Pontus Lundahl / TT.

På dagen en vecka efter att försvaret avslutat den uppmärksammade ubåtsjakten i höstas inleddes en ny, hittills hemlig, insats.

Det rapporterar Dagens Nyheter. Försvarsmakten bekräftar uppgiften.

Denna gång rörde det sig om misstänkt verksamhet ända inne i Stockholms inlopp och DN skriver att det var observationer från en privatperson som utlöste en snabb militär spaningsinsats både till sjöss och till land. Bland annat användes korvetten HMS "Malmö" i spaningarna. 

– Uppgifterna i Dagens Nyheter är korrekta. Den här händelsen är klassad som en möjlig ubåt, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till TT.

– Att vi valde att titta närmare på den här observationen berodde dels på att sagespersonen var trovärdig, dels på att vi hade både fartyg och markförband i närheten vilket gjorde att vi snabbt var på plats i området. Men trots det så gav det inget resultat, säger Philip Simon.

Den person som såg den misstänkta ubåten tog samtidigt ett fotografi. Observationen och fotografiet togs på stort allvar och redan efter en timme startade en särskilt insats och förutom korvetten "Malmö" sattes alltså även personal på land in för att spana längs Stockholm centrala inlopp.

Enligt DN:s källor hade den privatperson som larmat försvarsmakten själv lång militär erfarenhet och det han noterade den 31 oktober var någonting som han uppfattade som ett ubåtstorn. Den misstänka ubåten gick då i den stora farleden in mot Stockholm. Ubåtstornet sågs i närheten av Stora Höggarn som är belägen mellan Lidingö och Nacka och personen ska då ha tagit fotot.

Under de uppmärksammade ubåtsspaningarna tidigare under oktober månad släppte försvarsmakten ut ett fotografi. Men den bilden var svår att tyda. Den nu aktuella bilden uppges ha mycket bättre kvalitet. Men det kom enligt Philip Simon inte in några fler observationer, trots att det var mycket sjötrafik i rörelse i området.

Simon påpekar också att försvaret hela tiden får in observationer om misstänkt undervattensverksamhet, även om rapporterna minskat sedan den stora insatsen i skärgården i oktober.

– Bara under underrättelseoperationen vi hade i oktober fick vi in mer än 400 observationer som vi har bearbetat. Vissa kan man avfärda direkt och vissa tittar vi närmare på. Den här tittade vi närmare på och den är klassad som en möjlig ubåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".