Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dövblinda hänger med på Facebook

Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 14.08
Anders Franzen: Vi har fått bra gensvar
(1:00 min)
Sociala medier. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File/ TT.
1 av 2
Sociala medier. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File/ TT.
Anders Franzen från Post- och Telestyrelsen. Foto: Pablo Paez Gustavsson /Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Franzen från Post- och Telestyrelsen. Foto: Pablo Paez Gustavsson /Sveriges Radio.

För snart ett år sedan startade sajten fejjanforalla.se där dövblinda kan surfa på Facebook.

Fejjan för alla gör det lättare för personer med olika typ av funktionsnedsättningar att använda Facebook. Sidan är anpassad för skärmläsare, punkskriftsdisplayer och förstoringsprogram.

-- Det är ingen onödig information och det viktigaste är alltid överst eftersom man måste läsa uppifrån och ner, säger Anders Franzen på Post- och Telestyrelsen.

För att använda sidan måste du du ha ett konto på Facbook. Sen kopplar du kontot till Fejjan för alla. Och därefter kan du göra mycket - skriva statusar, läsa, kommentera och dela statusar. Du kan också skriva meddelanden, svara på vänförfrågningar och skapa evenemang.

– Vi har fått ganska bra gensvar. Gruppen dövblinda är inte så stor i Sverige, men vi har ett par hundra användare per månad, säger Anders Franzen.

Post- och Telestyrelsen tänker sig att Fejjan för alla ska nå en större grupp användare och passa de som enbart är blinda, eller enbart är döva.

Men sidan har vissa begränsningar.

– Det är svårt att hantera gruppmedlemskap och sidor. Många synskadade använder mobilversionen av Facebooks webbsida istället, säger Joachim Kåhlman, ombudsman på Synskadades Riksförbund. 

Anders Franzen på Post- och Telestyrelsen säger att begräsningarna framförallt handlar om tekniska brister. Men Fejjan för alla kommer snart bli bättre.

– Vi lyssnar på vad folk vill ha och vi kommer med lite förändringar och förbättringar under våren.

Joachim Kåhlman på Synskadades Riksförbund säger att sidan inte ha fått en uppmärksamhet den förtjänar. Det är ett lovvärt initiativ tycker han.

– Men det är synd att den ska behöva finnas. Facebook som är en så stor aktör borde själv ta ansvar för att deras appar är tillgängliga för alla användare, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".