Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grönt ljus för Slussenbygge

Uppdaterat onsdag 21 januari 2015 kl 16.36
Publicerat onsdag 21 januari 2015 kl 11.25
Stockholms stad: Vi fick i stort sett som vi ville
(1:24 min)
Slussen i Stockholm. Foto: Staffan Löwstedt /TT.
Slussen i Stockholm. Foto: Staffan Löwstedt /TT.

Dagens beslutet i Mark- och miljööverdomstolen när det gäller ombyggnaden av Slussen, blev en framgång för Stockholms stad. Bygget kan i stort sett kan fortsätta enligt nuvarande plan.

– Vi fick i stort sett, mer eller mindre, som vi ville, säger Mårten Frumerie, Stockholms stads projektchef för Slussenbygget.

Vad innebär detta för projektet?

– Det innebär ett stort steg framåt. Nu kan vi fortsätta planera vidare.

Mark- och miljööverdomstolen ger i huvudsak Stockholms stad rätt i att fortsätta ombyggnaden av Slussen. Bullret vid bygget ska dock begränsas och de lantbrukare som överklagat periodvis högre vattnnivåer i Mälaren får inte heller den här gången något gehör för sina synpunkter.

Mark- och miljödomstolen meddelade en deldom den 13 februari 2014. Den överklagades av Stockholms stad, Kammarkollegiet, flera jordbrukare runt Mälaren, boende vid Slussen och två ideella miljöorganisationer.

Förutom dagens dom kommer den utredning som den rödgröna koalitionen i Stockholm beslutat att påverka bygget och där ska synpunkterna troligen presenteras i slutet av nästa vecka.

Den politiska majoriteten välkomnar dock domen då själva projektet kan fortsätta

Lennart Klaesson, från organisationen Plan B, säger att domen som meddelats i dag är vad de hade förväntat sig.

– Det är inga större nyheter, det var ungefär som befarat. Men det är inte tillräckligt att bygga nya Slussen, att man får en miljödom, säger han.

Lennart Klaesson kritiserar att det inte finns en helhetslösning för Slussenprojektet eftersom det inte finns någon plan för en bussterminal.  

– Det är ju det allvarliga egentligen, det kommer ta många år om man ska göra ett nytt försök till en ny bussterminal i Katarinaberget. Vår bedömning är att man inte kommer att lyckas med det. Så man kommer alltså att stå med ett halvfärdigt projekt där en provisorisk bussterminal på Stadsgårdskajen kommer att hindra ett fortsatt bygge.

När det gäller den bussterminal som diskuterats i Katarinaberget säger Mark- och miljööverdomstolen i domen att det inte behöver finnas en färdig lösning, utan ger klartecken för att gå vidare med nya Slussen ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".