Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Mumsig pasta med krämig ostsås

Publicerat torsdag 22 januari 2015 kl 10.34

Ricottaost och basilikafylld cannelloni med en krämig ostsås, samt tomatsås och en liten sallad, i veckans Köp hem fem.

Köp hem fem:

  1. Cannelloni (torkad). Cannelloni är en pasta som man fyller med olika krämer eller ost, men det går även bra med kött, som kyckling eller nötfärs.
  2. Ricottaost. Ricotta är en italiensk fårost som är mjuk, färskost. Skulle ni inte hitta det så går det bra att göra med philadelfiaost eller en smaksatt keso.
  3. En kruka basilika
  4. Fem dl grädde
  5. Plommon tomat EKO på burk

Ha också hemma:

  • Ost som vi kan riva och ha över pastan när den går in ugnen
  • Grönsaker till våran sallad - tomat, gurka, sallad
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • Grönsaksbuljong tärning
  • Maizena mjöl

Så här gör vi:

1. Vi börjar med att göra fyllningen till våran pasta. Vi mosar helt enkelt ricottan med en gaffel och sen hackar vi i krukan basilika. Vi kan spara lite basilika till garnering. Glöm inte att salta och peppra i ricottan. För enkelhetens skull har vi valt torkad cannelloni och de fyller vi lättast med en tesked där vi pressar ner osten i röret. Skulle vi ha tillgång till en spritspåse är lite enklare.

2. Sen tar vi en ugnsfastform och vi börjar med att lägga våra tomater i botten. 1 brk EKO plommontomat sen lägger vi våran canneloni över tomaterna.

3. Nu gör vi ostsåsen samt tomaterna som skall vara över pastan. Vi kokar upp våran grädde tillsammans med 1 st grönsaksbuljong tärning. Här använder vi oss av osten vi har hemma. Vi river ca 1 dl ost och sen har ner det tillsammans med grädden som vi sen reder av. Reda av gör vi med lite maizenamjöl och vatten och, lite i taget, i grädden tills den har fått önskad tjockhet.

Glöm inte salta och peppra.

4. Avslutningsvis slår vi ostsåsen över pastan och tomaterna. Ställ sen in i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min. Ta ut och låt svalna lite innan servering samt använd den basilikan vi sparade till att hacka över pastan.

5. Servera med en god sallad som ett kallt glas mjölk.

Smaklig måltid

 /Gösta Rik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".