Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anette Rosvalls recept för tomma plånböcker

Publicerat fredag 23 januari 2015 kl 06.30
Anette Rosvalls fattiga riddare. Foto: Anette Rosvall.
1 av 2
Fattiga riddare. Foto: Anette Rosvall.
Morotspasta. Foto: Anette Rosvall.
2 av 2
Morotspasta. Foto: Anette Rosvall.

Januari är en fattig månad för många, men man kan faktiskt piffa till vardagen ändå. Kocken Anette Rosvall lagar morotspasta och passade nog, fattiga riddare.

Husmödrar förr i tiden var riktigt bra på att få maten att räcka längre. De gjorde en söndagsstek och fick den att räcka till minst tre middagar i veckan. Pytt i panna, köttsoppa och så själva steken med potatis, sås och kokta morötter.

Anette Rosvalls januaritips är dessa:

  • Köp en hel ekologiskt kyckling, de är dyrare i inköp men du får mer för pengarna. Börja med en helgrillad variant, som till exempel serveras som en härlig klassisk söndagsmiddag med gräddsås, kokt potatis och morötter. Utav skrovet och köttfnaset som blir över gör man antingen en mustig kycklingsoppa eller en pastasås. Eller fyllda, gratinerade pannkakor med kycklingrester, curry, lök och äpple. Vitkålssallad till. Ibland kan det räcka till alla tre varianterna.
  • Anamma det smarta konceptet ”Köttfri måndag”. Gör till exempel en mumsig morotspasta med valnötter, och toppa med knaperstekt bacon.  
  • Blanda ut hälften av köttet med baljväxter, och gör en chilistingig Cowboygryta med färs, bönor, guacamole och chutney. Till den gör man en vitkålssallad. Den är god till det mesta, du får tugga, samt får i dig c-vitaminer och den håller ett tag i kylen.
  • Och det sista men ack så viktiga: Använd dina rester. En av Anette Rosvalls barndomsfavoriter är fattiga riddare. Om det blir bröd över vid tillfälle, vispa ihop en pannkakssmet, släng ner brödskivorna, låt dem stå ett bra tag och stek dem i smör.  Doppa i citron och socker och servera med rårörda bär, eller stekta äppelskivor.

Krämig kålsallad magnifico:

  • ½ vitkålshuvud, finstrimlat
  • 2 morötter, rivna
  • 1 purjolök, finstrimlad
  • 1 näve finklippt persilja (valfritt)
  • 3 dl yoghurt
  • 4 msk majonnäs
  • 3 msk olivolja
  • 3 pressade vitlökar
  • salt
  • en liten gnutta socker

Blanda ihop, smaka av, njut!

Fattiga Riddare:

  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl mjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk råsocker
  • rivet skal från en citron
  • 6–8 stycken brödskivor, torra muffinsar, bullar eller annat brödigt
  • smör
  • socker till dopp
  • citronsaft från en halv citron
  • någon god sylt

Blanda mjölk, mjöl och ägg till en pannkaksliknande smet, salta, sockra och riv i hälften av citronskalet. I med ”brödet”. Låt de små liven ligga och gosa i smeten ett tag, till exempel medan du äter din goda middag. När färdiggosat och ”brödet” är indränkta med smet ska det, stekas i smör så klart. Smält smöret i en stekpanna och låt det bli riktigt varmt. Lägg sedan i de små geggiga brödskivorna i pannan och stek dem gyllene på alla sidor.

Ner med lite socker i en tallrik och riv resten av citronskalet däri. När riddarna är färdigstekta doppar du ner dem i citronsocker och lägger dem sedan på ett fat, där de får en skvätt citronsaft över sig. Sedan är det bara att äta med någon god sylt. Smask!

Morotspasta med topp:

  • ca 400 g tagliatelle
  • 6 skalade rivna morötter
  • olja eller smör till stekning
  • 3 rivna vitlöksklyftor
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan (eller annan smakrik ost)
  • 1 påse rucola (ca 70 g)
  • 15 valnötter

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs morötterna i smör eller olja i en stekpanna på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt vitlök, salt och peppar och grädde. Låt såsen puttra ihop ett par minuter. Passa på att smaka av – det är trevligt.

Blanda pastan ordentligt med såsen och rucolan. Gegga runt rejält så att alla smaker verkligen sätter sig i pastan. Lägg upp på tallrikar och strö valnötter och parmesan över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".