Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhusen i Stockholm utför mindre vård trots mer pengar

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 03.02
"Vi har aldrig haft så många läkare och sjuksköterskor"
(2:23 min)
Entrén till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
På Karolinska ses organisationen nu över. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

De stora sjukhusen i Stockholm utför allt mindre vård trots att sjukhusen de senaste åren fått allt mer pengar och anställt mer personal. Det är slutsatsen i en rapport som Stockholms läns landsting har gjort.

– Den här rapporten visar att vi aldrig haft så många läkare och sjuksköterskor på våra akutsjukhus men samtidigt ökar inte mängden vård som utförs på akutsjukhusen alls i samma takt som antalet anställda, säger Anna Starbrink (FP) hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

Landstinget har granskat de stora akutsjukhusen inom Stockholms läns landsting; Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus och Danderyds sjukhus - och kommit fram till att under åren 2013 och 2014 ökar antalet anställda, lönerna går upp men produktionen följer inte alls med. En del sjukhus lyckas inte leva upp till vårdavtalet och hos andra avstannar ökningen.

Dessutom visar rapporten också att landstinget i vissa fall betalar dubbelt för vården; sjukhusens vård fortsätter att kosta pengar även inom de sektorer där den mesta vården flyttat till privata vårdgivare.

Så hur ska man då förklara det här? Boven i dramat är en ineffektiv organisation, en massa tid och resurser som går till annat än själva vården, läkare och inte minst sjuksköterskor som har blivit betydligt fler de senaste åren används inte på rätt sätt, enligt Anna Starbrink (FP).

– Det finns arbetsuppgifter som sjuksköterskor utför som andra grupper kan göra. Undersköterskorna har nästan försvunnit från vården, de medicinska sekreterarna har minskat i samma takt som sjuksköterskorna och läkarna har ökat.

Det här är inga nyheter för sjukhusens ledningar, de delar samma verklighetsbeskrivning som landstinget. Melvin Samsom, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset, säger att sjukhuset nu ser över såväl organisationen som arbetsuppgifterna för sjuksköterskor och läkare och redan ser positiva förändringar.

– När man inte producerar mer vård och patienterna inte blir fler men kostnaderna ökar har man problem med produktiviteten

Även Vårdförbundet ser de här problemen men Eva Nowak, ordförande för Vårdförbundets Stockholmsavdelning, anser att det behövs en mer genomgripande förändring av sjukvården som hon beskriver som gammalmodig och hierarkisk.

– Då måste man sätta sig ned och vara innovativ och kunna börja tänka på något annat sätt. Då ställer jag mig frågan: Hur ska vi göra det när vi i dag har mellan 170 till 320 vårdplatser som är neddragna varje dag i Stockholm? undrar Eva Nowak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".