Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Prostituerade mer utsatta efter sexköpslagen

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 13.26
Kristina Ljungros, ordförande: Det här är problematiskt
(2:24 min)
En prostituerad kvinna. Foto: AP Photo /TT.
Prostituerade upplever mer fördomar hos myndigheterna. Foto: AP Photo /TT.

Personer som säljer sex har blivit mer stigmatiserade och utsatta efter att sexköpslagen infördes 1999. Det visar en utvärdering av lagen som RFSU beställt.

Sexköpslagen infördes 1999 och innebär att det är olagligt att köpa sex, men inte att sälja sex. Tanken var att kriminalisera sexköparna och inte de prostituerade.

Regeringen har sedan undersökt vad lagen fått för effekter. Men redan i utredningsdirektivet slog man fast att lagen var bra. Utredarna pratade inte med personer som säljer sex och saknade helt HBT-perspektiv. Regeringens utredare tog exempelvis ingen hänsyn till att det både finns män och kvinnor som säljer sexuella tjänster, enligt RFSU.

RFSU valde därför att beställa en egen utvärdering av sexköpslagen.

– Inte minst behöver vi fråga människor med erfarenhet av att sälja sex, vad de tycker om lagen, säger RFSU:s ordförande Kristina Ljungros.

Forskaren bakom den nya utvärderingen heter Charlotta Holmström och är filosofie doktor i sociologi och universitetslektor vid Malmö högskola.

– Det man kan se i rapporten är att stigmatiseringen av människor som säljer sex har ökat. Vad vi kan se är att fler är positiva till att även kriminalisera de som säljer sex och har mer negativa attityder mot människor som säljer sex. Det här är problematiskt, säger Kristina Ljungros.

De ändrade attityderna märks inte minst hos olika myndigheter. Rapporten visar att personer som säljer sex upplever att de möter mycket fördomar i mötet med polis, sjukvård, socialtjänst och andra myndigheter.

Flera av dem som säljer sex vågar inte längre göra det i hemmet utan gör det hos kunderna eller ute på stan istället.

– Det är ett mer utsatt läge, säger Kristina Ljungros på RFSU.

Det har också blivit vanligare att kunderna ringer från nummer som inte är registrerade, vilket gör att de inte riktigt vet vem de är på väg till. Det här gör situationen mer osäker.

I rapporten är det flera prostituerade som uppger att de inte vågar berätta om sin situation i kontakt med till exempel vårdmottagningar.

– Man måste få ett socialt stöd i den här utsatta situationen, både om man vill lämna det här livet eller om man fortsätter sälja sex. Jag tycker man ska fråga sig vilken som är den bästa metoden för att minska efterfrågan på att köpa sex, men också se över hur människor som säljer sex påverkas av lagen, säger sig Kristina Ljungros på RFSU och fortsätter:

--  Vi säger inte att vi ska avskaffa lagen, men låt oss ha en diskussion om vad lagen har inneburit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".