Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Polentabitar med pesto och halloumi

Publicerat torsdag 5 februari 2015 kl 12.30
Gösta Rik. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Gösta Rik, kökschef på Fornuddensskola.. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Varje vecka kommer Gösta Rik, med ett välsmakande recept. Denna gånger blir det mumsiga polentabitar med grillad halloumiost och solrospesto.

Markos mumsiga polentabitar med grillad halloumiost och solrospesto.

Gör så här:

Köp hem (5 port):

  1. Polenta 200 g Polenta är en tjock gröt kokad på majsgryn som antingen är finmalda lr grovmalda. I detta recept så kör vi finmald polenta.
  2. Halloumi ost. Kommer från Cypern och är en ost gjord på fårmjölk och går utmärkt att grilla eller steka
  3. Parmesan 1 bit. Vi väljer att köpa i bit så att vi river den själv. 
  4. Solros kärnor 100 g 
  5. 1 kruka basilika och en liten påse baby spenat. 

Ha också hemma:

- Olivolja

- Tomater, gärna EKO kvist cocktail tomater

- 1 st Grönsaksbuljong tärning

- 2 klyftor vitlök

- Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att göra polentakakan. Följ anvisningarna på paketet och riv ner parmensan på slutet. Ta halva osten i polentan och spara resten till solrospeston. När polentan är klar droppar du lite vatten på en plåt och häller över polentan på plåten, ca 2 cm tjock. Vattnet ska på för att polentan lossnar bättre när den har svalnat. Ställ sen svalt och låt den stelna och kallna. Slå därefter upp polentan på en skärbräda och skär lagom stora portionsbitar. Stek sedan dessa i en stekpanna så att de får fin färg, lägg sen polentan på en ugnsfast form. Glöm inte att salta och peppra.
  2. Solrospesto: Använd solrosstjärnor så även nötallergiker kan äta rätten. Mixa eller använd mortel. Mixa solroskärnorna med basilikan och babyspenaten samt resten av den rivna parmesanen och 2 st vitlöksklyftor. Mixa allt ovh ha sedan i ca 1 dl god olivolja, salta och peppra. Mixa allt och det får gärna vara lite bitar i så att den inte blir helt slät.
  3. Skär upp halloumibitarna i samma antal som polentabitarna.
  4. Ta en bit polenta, lägg en skiva halloumi på och bred lite solrospesto på toppen. Lägg i en ungsfast form. Lägg i cocktailtomaterna i ungsformen innan du sätter i formen i ugnen. Droppa lite olivolja över tomaterna, salta och peppra. Låt sedan stå i ugn på ca 220 grader i 10 min.
  5. Duka bordet och servera denna vegofestmåltid med ett glass vatten eller kall mjölk.

Smaklig måltid!

//Gösta Rik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".